Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Persicaria minor, espècie de ...
 
Tuesday, 20 March 2018

Persicaria minor, espècie de flora detectada per primera vegada al Parc Natural de l’Alt Pirineu

S’aporten noves dades florístiques del Pallars i l’alt Aran, referides a tàxons rars en aquesta àrea o en el conjunt de Catalunya. D’aquestes novetats, 7 espècies es sumen per primera vegada a la llista patró del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Destaca Persicaria minor, que és una planta que va ser descoberta fa pocs anys a Catalunya, a la Cerdanya, i de la qual fins ara només es coneixien dues poblacions.


Fotografia de Pere Aymerich
Fotografia de Pere Aymerich

Aquestes aportacions provenen de l’article publicat a la revista Orsis (Aymerich, Orsis, 31. 2017) pel biòleg y col·laborador del Parc, Pere Aymerich. Persicaria minor va ser detectada a la cua de l’embassament de Borén (Alt Àneu) a 1905 metres i a la riba est de l’embassament de la Torrassa (Guingueta d’Àneu), a 935 metres. Aquestes noves localitats del Parc i del Pallars, són probablement el resultat d’una colonització recent, ja que no havien estat observades en visites d’anys previs. Es tracta d’una espècie lligada a sòls xops i fangosos, sobretot en basses temporals i vores de llacs.

La resta d’espècies que s’inclouen per primer cop a la Llista Patró de Flora del Parc Natural de l’Alt Pirineu són:

  • Dryopteris borreri: ja s’havia citat al Parc però les dades no eren fiables.
  • Eleocharis mamillata: ja havia estat citada a l’estany de la Senyora, però la detecció d’una nova població és important perquè és una espècie molt rara (o molt mal coneguda) amb unes 5 citacions a Catalunya.
  • Gymnadenia densiflora
  • Ranunculus penicillatus
  • Rorippa sylvestris
  • Sorbus torminalis

Amb aquestes noves espècies ja són 1.621 espècies a la llista patró del Parc, aproximadament el 52% de les catalogades a Catalunya (no introduïdes ni cultivades).