Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Jornada sobre la revalorització ...
 
Friday, 30 November 2018

Jornada sobre la revalorització de les construccions en pedra seca i el significat de la recent declaració com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de la UNESCO

La jornada organitzada pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, es farà el dia 13 de desembre, a Can Jordà (Santa Pau)


2018_Cabana_itinerari_terapèutic_250
Cabana de pedra seca. Itinerari terapèutic Salvador Grau.Foto: Xevi Puig (CDPNGarrotxa)

Les construccions de pedra seca són un dels elements vertebradors del paisatge del sector del Bosc de Tosca dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La construcció de pedra seca es basa en uns principis i unes tècniques senzilles, però que cal seguir al peu de la lletra per a fer construccions eficaces.

El coneixement i el treball de les tècniques més habituals de construcció i reparació de paret seca cada vegada són més escassos i, per això avui és habitual veure tot aquest patrimoni degradat i amenaçat a causa de l’abandonament del seu ús.

A més, des del punt de vista de la millora de la biodiversitat, la pèrdua del biòtop d’una paret seca també representa una disminució de refugis i zones de cria molt utilitzats tant per la fauna: ocells, mamífers, rèptils, amfibis o invertebrats com per determinats vegetals rupícoles (especialment interessants per als líquens i briòfits). 

Aquesta jornada és especialment interessant per totes aquelles persones, que són propietaris d’artigues o feixes i tècnics interessats en la recuperació d’aquest patrimoni cultural.

El dimarts 13 de desembre es durà a terme la jornada dedicada a les experiències del treball en pedra seca de diferents llocs de Catalunya i una visita guiada al Parc de Pedra Tosca de les Preses.  

La jornada es realitzarà a Can Jordà, començarà a les 9 del matí i s’allargarà fins a les dues del migdia.