Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Viure-hi  > Carta Europea de Turisme Sostenible
 

Carta Europea de Turisme Sostenible

CETS
Què és la CETS?

La Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits (CETS) és una iniciativa de la Federació EUROPARC, organització que reuneix Espais Naturals Protegits de 38 països europeus. EUROPARC és l’entitat gestora que concedeix l’adhesió a la CETS als espais protegits, en els quals verifica que hi ha un compromís per aplicar els principis del turisme sostenible. És un mètode i un compromís voluntari; la CETS orienta els gestors dels espais naturals protegits i les empreses turístiques per definir les seves estratègies de desenvolupament de manera conjunta i participada.

Objectius

  • Augmentar el coneixement sobre l’espai protegit i donar suport, al mateix temps, a la seva preservació perquè pugui ser gaudit per les generacions presents i futures.
  • Millorar el desenvolupament sostenible i la gestió turística de l’espai protegit i la seva àrea d’influència, tenint presents les necessitats de l’entorn, de la població i les empreses locals i dels visitants.
  • Implicar les empreses locals en un projecte comú de turisme sostenible. Sense aquesta implicació, no hi ha projecte CETS.

Fases

Fase I. Acreditació d’espais naturals protegits
L’espai protegit, amb l’acord i compromís dels empresaris turístics i altres actors locals, sol·licita l’adhesió, i és el territori qui rep l’acreditació de la CETS.

Fase II. Adhesió de les empreses
El sistema d’adhesió distingirà, en els espais ja acreditats, aquelles empreses que més i millor s’esforcen per fer sostenible la seva activitat i col·laborar amb els gestors de l’espai. Són les empreses turístiques les que voluntàriament poden sol·licitar la seva adhesió. Aquest reconeixement serà molt més que una altra nova marca de qualitat, perquè, a més, garantirà una autèntica col·laboració entre l’empresa i l’espai protegit per avançar en el desenvolupament d’un turisme sostenible.

Beneficis de l’adhesió

  • Per a l’espai natural protegit: protecció i conservació del territori, millora de l’oferta turística integrada a l’espai.
  • Per a les empreses turístiques: disposar d’eines útils per a la sostenibilitat de l’empresa, suport tècnic i promoció en xarxa.
  • Per al turisme: gaudir d’una experiència singular i sostenible amb major nivell de qualitat dels serveis.
  • Per a les administracions: oportunitat de millorar la imatge del territori i criteris fiables per distingir empreses i pràctiques sostenibles.
 

El procés de creació de la CETS

organigrama-CETS
 
 
Data d'actualització: 16.03.2016