Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Visiteu-nos  > Què s'hi pot fer  > Esports a la natura
 

Esports a la natura


Excursionisme

Excursionisme
Senderisme

Es tracta d'un dels esports de més llarga tradició a Catalunya. De fet, es pot dir que els excursionistes i alpinistes van ser dels primers col·lectius a reivindicar la protecció de la natura.

Si bé considerem el senderisme una activitat de lleure de baixa dificultat, el muntanyisme, l'alpinisme i totes les altres variants d'esports a peu per la muntanya (curses, marxes de resistència, etc.) les podem considerar esports de dificultat mitjana i alta, per als quals cal un estat de forma òptim i una preparació tècnica específica.

En general, la pràctica de l'alpinisme i d'activitats similars és perfectament compatible amb la conservació dels espais protegits. Els parcs naturals promocionen aquests esports com a formes respectuoses i de baix impacte de coneixement de l'entorn natural.

Això no obstant, és important tenir en compte que en determinades zones de les àrees protegides es prohibeix l'accés públic per les seves característiques fràgils i vulnerables a la freqüentació. Aquests casos són:
- Reserves naturals integrals al Parc Natural de Cap de Creus
- Reserves naturals integrals al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
- Zones excloses pel Pla rector d'ús i gestió del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Cal no oblidar, així mateix, que part dels terrenys inclosos als parcs i paratges naturals són de propietat privada. Com a tals, els seus propietaris poden limitar-hi o prohibir-hi l'accés. En els casos que això no estigui indicat, s'hi pot entrar però cal evitar sempre provocar cap impacte sobre l'entorn natural o malmetre les construccions o instal·lacions.

L'alpinisme i altres activitats similars es poden practicar als parcs naturals on hi ha alta muntanya, que són:
- Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
- Parc Natural de l'Alt Pirineu
- Parc Natural del Cadí-Moixeró
- Parc Natural dels Ports

Els senders de gran recorregut (GR) i algunes proves de curses de muntanya discorren per la majoria d'espais protegits, a més dels anteriors.

Consulteu l'apartat d'Itineraris de la Xarxa de Parcs o bé el de cadascun dels parcs per saber quins itineraris podeu fer a cada parc.

S'ha de destacar l'existència de circuits de travesses d'alta muntanya per aquests mateixos parcs. Són recorreguts per fer en diverses etapes, cosa que implica fer nit a la muntanya; en aquest sentit, es recomana la utilització dels refugis que es troben als parcs. Podeu trobar informació sobre aquestes activitats i alguns d'aquests refugis a:
Carros de Foc (PN Aigüestortes)
La Porta del Cel (PN Alt Pirineu)
Cavalls del Vent (PN Cadí)
Ruta de l'Ermità (PN Cadí, EIN Serra de Montgrony, Serra del Catllaràs i Serra de Picancel)
Estels del Sud (PN Ports)

Una altra modalitat són les marxes de resistència, consistents a recórrer llargues distàncies (entre 50 i 100 km) en una sola jornada. Tot i que són de caràcter molt poc competitiu, cal una bona condició física per poder afrontar una marxa d'aquest tipus. En alguns dels nostres parcs i paratges es duen a terme aquestes marxes, organitzades per clubs i associacions excursionistes.

Al lloc web de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) podeu obtenir més informació de tots els esports de muntanya, així com dels itineraris de gran recorregut (GR), petit recorregut (PR) i senders locals (SL) per tot el país.

 

Bicicleta tot terreny (BTT) o de muntanya

Bicicleta de muntanya
Aquesta pràctica esportiva ens porta amb la nostra bicicleta per pistes i senders de muntanya, i pot arribar a presentar dificultats molt altes. Per això, cal un nivell físic bo i una bona preparació tècnica per accedir en BTT als parcs naturals, especialment els del Pirineu.

L'esforç paga la pena, i en BTT podem accedir a racons molt interessants dels nostres espais protegits, amb un punt de vista diferent del que s'obté si es fa a peu.

Hi ha diferents pistes i senders aptes per a la bicicleta tot terreny. Tingueu en compte que la legislació exigeix una autorització expressa de l'òrgan gestor per a la pràctica de la bicicleta tot terreny en qualsevol espai protegit (PEIN) fora de les pistes i senders que estan específicament autoritzats.

En alguns parcs naturals s'han habilitat itineraris específics per a BTT o que són compatibles per a caminants i practicants de la bici de muntanya. Consulteu les pàgines web o els centres d'informació dels parcs i paratges per conèixer quines pistes estan permeses per a la pràctica de la BTT, o bé per demanar autorització per circular per una pista concreta.

Existeixen força empreses turístiques, hotels i centres o parcs d'aventura que lloguen bicicletes tot terreny i que fins i tot organitzen sortides en grup. Informeu-vos-en per Internet o a les oficines de turisme.

Busqueu més informació a l'apartat d'Itineraris de cada parc o paratge, o bé a l'apartat d'Esports de natura. També podeu consultar el lloc web de la FEEC o el de la Federació Catalana de Ciclisme.
 

Escalada

Escalada
Catalunya, per la seva orografia abrupta i irregular, presenta una gran quantitat de falles, penya-segats, i tot tipus de parets verticals en diferents materials geològics on practicar l'escalada.

Sens dubte, un esport d'emocions fortes, i no exempt de cert risc, practicat a molts indrets i amb una afició que va creixent any rere any.

Els parcs i paratges on hi ha parets adients per practicar l'escalada són:
- Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
- Parc Natural de l'Alt Pirineu
- Parc Natural del Cadí-Moixeró
- Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca
- Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera
- Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet
- Parc Natural de la Serra de Montsant
- Parc Natural dels Ports

Atès que l'escalada es practica en llocs que són favorables per a la nidificació i reproducció de certes espècies amenaçades d'ocells, especialment rapinyaires, i altres grups de fauna o flora, en alguns espais protegits s'han establert limitacions o regulacions específiques per a la pràctica de l'escalada. És important tenir present que el Decret 148/1992 estableix que cal una autorització prèvia per practicar l'escalada a qualsevol espai protegit del PEIN.

Amb la finalitat de facilitar la integració dels interessos dels escaladors amb els objectius de protecció dels parcs naturals, en diferents espais s'han creat comissions de treball entre les administracions i els usuaris del territori, com ara els col·lectius d'escaladors. Aquestes comissions han acordat les zones on l'escalada és permesa o prohibida permanentment, i les zones on la restricció només és temporal, coincidint amb les èpoques de nidificació.

Consulteu les normes específiques de cada parc al seu lloc web, o bé a la FEEC
 

Descens de barrancs

És una altra activitat de muntanya que consisteix a seguir un itinerari pel curs d'un barranc, recorrent trams a peu, altres per aigua i altres fent servir cordes.

Com altres activitats esportives, requereix a més d'una bona condició física una adequada formació tècnica.

Als nostres parcs naturals aquesta activitat es pot practicar únicament a les zones de la perifèria de les àrees protegides. Es practica habitualment als municipis al voltant dels parcs següents:
- Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
- Parc Natural de l'Alt Pirineu
- Parc Natural del Cadí-Moixeró
- Parc Natural dels Ports

A l'interior dels espais naturals de protecció especial aquesta activitat no està permesa amb caràcter general, atès que podria afectar els ecosistemes aquàtics.

Informeu-vos-en a l'apartat d'Esports a la natura de cada parc natural, a les oficines de turisme o a les empreses especialitzades.
 

Piragüisme, caiac

El piragüisme i totes les seves variants es poden practicar tant en aigües braves (rius), com en aigües tranquil·les (llacs, embassaments o canals de rem) o al mar.

Als parcs d'alta muntanya se sol practicar la modalitat coneguda com a descens d'aigües braves, especialment en èpoques de l'any en què els rius porten més cabal d'aigua (normalment, a la tardor i la primavera).

Hi ha un bon nombre d'empreses que es dediquen a aquesta activitat als municipis al voltant dels parcs. Si us interessa, us podeu adreçar a aquestes empreses o a les oficines de turisme.

Cal tenir en compte, però, que molts trams alts dels nostres rius estan protegits com a reserves naturals i, per tant, hi està prohibida la pràctica d'activitats esportives.

Trobareu més informació sobre aquest esport al lloc web de la Federació Catalana de Piragüisme.
 

Ràfting

És un esport que consisteix a baixar per aigües braves en una llanxa pneumàtica, utilitzant pales, evitant les roques del camí i procurant en tot moment evitar la caiguda dels tripulants a l'aigua.

Es practica als rius dels parcs d'alta muntanya que tenen fort pendent i un cabal important almenys una part de l'any, bàsicament al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i al Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Tal com s'ha dit més amunt, molts trams alts dels nostres rius estan protegits com a reserves naturals i, per tant, hi està prohibida la pràctica d'activitats esportives.

Demaneu més informació a les empreses especialitzades o a les oficines de turisme.
 

Curses d'orientació

Es tracta de competicions en què els participants han d'orientar-se en un espai al medi natural, mitjançant mapes o bé descripcions del terreny, i localitzar una sèrie de punts de control per mirar de ser el més ràpid.

Aquestes curses són organitzades per clubs i associacions esportives de tot el país, i algunes d'elles discorren per espais naturals protegits. Destaca la Trekorientació al Bosc de Poblet. Consulteu l'apartat d'Esports de natura del web de cada parc.

Podeu obtenir informació de les curses que s'organitzen al lloc web de la Federació de Curses d'Orientació de Catalunya.
 

Pesca esportiva

Existeixen moltes variants de la pesca esportiva, que es poden practicar en rius, llacs o al mar.

Sempre que es respecti la normativa, aquest esport és perfectament compatible amb la conservació dels valors naturals dels espais protegits i pot permetre gaudir de la natura.

Per practicar aquesta activitat, cal una llicència específica i, a més dels coneixements tècnics específics, cal tenir en compte la normativa reguladora de la pesca continental i la pesca marítima.

Recordeu que als refugis de pesca, als parc nacionals, a les reserves de fauna i a les reserves integrals està totalment prohibida qualsevol modalitat de pesca. A més, s'han establert prohibicions i regulacions específiques a les àrees marines protegides del Parc Natural de Cap de Creus i de les Illes Medes.

 

Esquí alpí i nòrdic o de fons

Esquí nòrdic
Es poden practicar les diferents modalitats d'esquí i altres esports d'hivern a l'àmplia xarxa d'estacions d'esquí dels Pirineus.

L'esquí nòrdic o de fons és la pràctica que resulta més compatible amb la conservació dels espais naturals protegits perquè no necessita àmplies superfícies desforestades per a les seves pistes ni grans infraestructures. A l'actualitat es pot practicar aquesta modalitat a les immediacions del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, per l'interior o al voltant del Parc Natural de l'Art Pirineu o el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Més informació als llocs web d'aquests parcs o bé a la Federació Catalana d'Esports d'Hivern.
 

Immersió

Immersió
Hi ha una àmplia varietat d'esports subaquàtics que es poden practicar al nostre litoral, dels quals els més coneguts són l'snorkel i la immersió amb escafandre autònom.

Aquestes activitats, practicades amb cura i respecte per la vida submarina, ens permeten descobrir i gaudir de tot el món subaquàtic, que està normalment ocult a la vista des de terra.

Als espais naturals protegits hi ha una normativa reguladora d'aquestes pràctiques, que permeten compatibilitzar el gaudi públic amb la conservació de la biodiversitat. Consulteu aquesta normativa a les pàgines web del PN de Cap de Creus i de l'Àrea Protegida de les Illes Medes.

Existeixen nombroses empreses de lloguer de material i que organitzen cursets d'iniciació i perfeccionament de la immersió, a més de visites guiades als llocs de més interès natural. Les localitzareu als municipis del PN de Cap de Creus i de l'Àrea Protegida de les Illes Medes, o bé a través d'Internet.

També us podeu informar sobre aquestes activitats a la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques.
 

Esports marítims

Al llarg de la costa es poden practicar una gran quantitat d'esports aquàtics marítims, a banda dels ja esmentats: la vela, les diferents varietats de surf, l'esquí aquàtic i un llarg etcètera.

Pot resultar molt gratificant practicar tots aquests esports al mar, però cal tenir en compte que els espais marins protegits ho són perquè alberguen una biodiversitat excepcional, i per això cal ser especialment curós perquè el nostre oci no malmeti aquest patrimoni natural, que és de tots.

Al Parc Natural de Cap de Creus i a l'Àrea Protegida de les Illes Medes, els esports marítims estan regulats en alguns sectors. Informeu-vos-en als webs i a les oficines dels parcs abans d'anar-hi a practicar el vostre esport marítim. En altres espais protegits amb costa, com el delta de l'Ebre o els aiguamolls de l'Empordà, tot i no que no siguin àmbit del Parc, els espais marins adjacents són xarxa Natura 2000, on preval la conservació del patrimoni natural. Per tant, si hi aneu procureu que la vostra presència no signifiqui un impacte per a les espècies animals i vegetals que hi viuen.

Arreu del país hi ha empreses que es dediquen a llogar material i a organitzar cursos de les diferents varietats de surf. També hi ha nombrosos clubs nàutics i altres centres que agrupen els practicants de la vela i propietaris d'embarcacions.

Trobareu més informació dels esports marítims a la Federació Catalana de Vela i a la Federació Espanyola de Surf.
 

Esports aeris

Els esports aeris porten l'emoció i el risc al màxim. Ens permeten gaudir de la natura des d'un punt de vista que, per naturalesa, no és propi de les persones: el cel. Amb motor i sense, amb aparells rígids o flexibles, són molts els enginys que s'utilitzen i moltes les modalitats d'esports aeris.

És important assenyalar que el Decret 148/1992 estableix que cal una autorització prèvia per practicar qualsevol esport aeri en els espais naturals de protecció especial, llevat que s'hi hagi establert una àrea en què la seva pràctica sigui completament lliure.

Als parcs i paratges naturals, per tant, en principi no s'hi poden practicar esports aeris. Als seus voltants, tanmateix, es poden practicar la majoria d'aquests esports gràcies a la xarxa d'empreses especialitzades i clubs esportius. Els més coneguts i practicats són l'ala delta, el parapent, el paracaigudisme o el vol amb ultralleugers.

Podeu obtenir més informació dels esports aeris que es poden practicar als nostres parcs i les zones on és permès fer-ho als webs i les oficines d'informació dels parcs.

Si voleu conèixer millor els esports de natura i les empreses que ofereixen aquesta modalitat esportiva, consulteu les oficines de turisme o les empreses i escoles especialitzades. També podeu consultar la pàgina web de la Federació Aèria Catalana.
 
Data d'actualització: 23.05.2013