Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Visiteu-nos  > Què s'hi pot fer  > Activitats i esdeveniments culturals
 

Activitats i esdeveniments culturals

Els parcs i paratges naturals de Catalunya no són illes de natura sense presència humana. Ben al contrari, hi ha desenes de municipis, pobles i poblets plens de vida, de tradició i de modernitat.

Visitar un espai natural també pot significar apropar-se a les mil facetes de la cultura local i gaudir de les moltes activitats, equipaments i serveis que s'hi duen a terme.


Visita a centres d’interpretació i museus

Ecomuseu del Delta de l'Ebre

Bona part dels nostres parcs i paratges disposen de museus, ecomuseus i centres d'interpretació. Es tracta d'equipaments —que poden ser propietat de la Generalitat, dels municipis o d'entitats privades— dissenyats per apropar els visitants a la realitat del territori on s'ubiquen d'una manera senzilla, amena i entenedora.

Tots aquests centres d'interpretació i museus es poden visitar de manera autònoma o bé amb l'acompanyament d'un guia expert, que us permetrà treure el màxim profit de la visita.

Aquests són alguns dels centres d'interpretació i museus que podeu trobar als nostres parcs:

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici:

- Exposició permanent «El poblament dels Pirineus i les adaptacions a l'alta muntanya», Casa del Parc, Boí.
- Exposició permanent «Els tres móns del Parc: la roca, l'aigua i la vida», Casa del Parc, Espot.
- Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua, Llesui.
- Exposició permanent «L'evolució de la relació entre l'ésser humà i els animals», Centre d'Informació La Serradora, Senet.
- Exposició permanent «El món de l'aigua», Centre d'Informació d'Estany Gento, la Torre de Cabdella.

Parc Natural de l'Alt Pirineu

- «La vida al Pallars», Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Esterri d'Àneu (aquest centre col·labora tant amb el PN de l'Alt Pirineu com amb el Parc Nacional d'Aigüestortes).
- Museu de la Fusta, Àreu.

Parc Natural del Cadí-Moixeró

- Centre del Parc: exposició permanent d'informació general del Parc i audiovisual, Bagà.
- Museu de les Trementinaires, Tuixent.
- Casa del Riu, Martinet de Cerdanya (obert a l'estiu).

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

- Museu dels Volcans, Olot.

Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera

- Centre d'Interpretació de l'Albera, Can Laporta, la Jonquera.
- Centre de Reproducció de Tortugues, Garriguella.

Parc Natural de Cap de Creus

- Exposició permanent, Espai Cap de Creus (far del cap de Creus), Cadaqués.

Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

- Ecomuseu – Farinera, Castelló d'Empúries.

Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet

- Museu de la Vida Rural, l'Espluga de Francolí.

Parc Natural de la Serra de Montsant

Parc Natural dels Ports

- Exposició permanent, Centre d'Informació del Parc, Roquetes.
- Ecomuseu dels Ports, Horta de Sant Joan.

Parc Natural del Delta de l'Ebre

- Ecomuseu, Deltebre.
- «Els ocells del Delta», Casa de Fusta de l'Encanyissada, Amposta.

 

Cursos i tallers

Cursos i tallers

Els parcs i paratges organitzen un bon nombre de cursos i tallers de diferents tipus, que ens permeten conèixer algunes activitats tradicionals, o bé desenvolupar noves aptituds i habilitats en relació amb l'ús i l'aprofitament dels elements de la natura, o bé en relació amb el seu estudi i protecció.

Elaboració de sabons artesanals, cuina de muntanya, fotografia digital, coneixement dels amfibis o anellament científic d'ocells, etc., són només una mostra de la quantitat i qualitat dels cursos i tallers organitzats pels equips de gestió dels parcs naturals.

Consulteu les properes activitats a la nostra agenda d'activitats.

Igualment, altres administracions públiques del territori on s'ubiquen els parcs organitzen cursos i activitats formatives. Adreceu-vos als seus llocs web per conèixer-ne l'oferta.

 

Xerrades, conferències i presentacions

Si visiteu o viviu a prop d'un parc o un paratge natural, podeu consultar l'agenda d'activitats per si aquell dia hi ha una xerrada, una conferència o una presentació d'algun tema que us interessi.

Cada cert temps, els parcs organitzen xerrades dels temes més variats i fan presentacions de llibres o publicacions, pròpies o d'altres autors.

Canvi climàtic, conservació d'espècies amenaçades, o reculls de contes i llegendes tradicionals poden ser alguns dels temes tractats en aquestes activitats culturals.

Consulteu a l'agenda d'activitats si hi ha algun esdeveniment que us interessi.

 

Concursos

Amb l'objectiu de fomentar la participació de la població local i dels visitants dels parcs, en algunes ocasions s'organitzen concursos de diferents tipus, amb premis per als millors treballs.

Podem esmentar els concursos de fotografia, de dibuixos o de contes infantils, entre d'altres. Consulteu si hi ha algun concurs convocat en aquests moments i animeu-vos a participar-hi!

Els concursos també apareixen a la nostra agenda d'activitats.

 

Exposicions

Exposicions

A banda de les exposicions permanents de què disposen molts centres d'interpretació i museus que hi ha als voltants dels parcs naturals, molts equipaments programen exposicions temporals de temàtiques diferents.

Organitzades als centres d'informació dels parcs, o bé en instal·lacions municipals o d'entitats sense ànim de lucre, aquestes exposicions ens ofereixen visions particulars de temes ambientals o culturals i poden ser un excel·lent complement a la visita a un espai protegit.

Informeu-vos-en als ajuntaments, consells comarcals, oficines de turisme i a l'agenda d'activitats.

 

Gastronomia

Turisme gatronòmic
La cultura gastronòmica és una part indestriable de la identitat dels pobles. Els costums i les tradicions, els productes de la terra i la idiosincràsia de la població de cada indret es combinen en els plats propis de cada regió.

Encara que hi ha tantes receptes com cuiners i cuineres, les diferents tradicions culinàries de Catalunya es resumeixen en la cuina mediterrània i la d'alta muntanya. Varietat de productes d'alta qualitat, sabors senzills o complexos, aromes a mar o a terra ferma... Tot això i molt més és la nostra cuina.

Una visita a un espai protegit no seria completa sense la imprescindible degustació dels plats típics dels pobles que formen part d'aquell parc o paratge. Qualsevol poble i ciutat de Catalunya ofereix una àmplia gamma de restaurants, bars i fondes que ofereixen els millors productes. A moltes comarques, a més, hi ha associacions de restauradors o d'empreses de serveis turístics.

No us costarà gaire trobar un bon lloc on dinar o sopar i, d'aquesta manera, recuperar forces després d'un dia de visita a qualsevol dels nostres parcs.

Més informació a :
Turisme de Catalunya.
 

Enologia

Enologia

Catalunya és coneguda, a escala internacional, per la qualitat i varietat dels seus vins i caves. Només fa falta dir que tenim nou denominacions d'origen específiques, una de genèrica (DO Catalunya) i una altra DO qualificada (DOQ Priorat).

El clima per al cultiu de la vinya és immillorable a les nostres terres, i el saber fer de generacions de viticultors i elaboradors del vi ha permès situar Catalunya entre els països més interessants per als enòlegs.

Aquesta cultura enològica ha permès que es vagin creant rutes i activitats de degustació de vins i caves a les diferents DO del país.

Si us agrada el cava, el vi negre, el blanc o el rosat, no deixeu de visitar les caves dels diferents elaboradors de vins que es troben situats dins o al voltant dels parcs naturals. Les DO que coincideixen amb els nostres espais naturals protegits són la DOQ Priorat, la DO Montsant, la DO Terra Alta, la DO Empordà, la DO Conca de Barberà i la DO Catalunya.

Més informació a l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i al portal RuralCat.

 
 
Data d'actualització: 07.09.2009