Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Visiteu-nos  > Què s'hi pot fer  > Activitats de natura
 

Activitats de natura

Els estudiosos i també els aficionats a la naturalesa troben als parcs i paratges naturals indrets especialment interessants per observar la fauna, la flora i els paisatges.

A Catalunya hi ha una llarga i fructífera tradició naturalista. Encara que és obvi que es pot contemplar i estudiar la natura a molts llocs fora dels parcs naturals, és evident també que la riquesa del patrimoni natural als espais protegits, sumada a les facilitats en forma d'infraestructures i equipaments que aquests ofereixen, fa que siguin els llocs favorits per a aquestes activitats.


Observació de fauna i flora

Observacio fauna
Observacio fauna

Els parcs naturals costaners són especialment importants per a l'avifauna, ja que constitueixen punts d'aturada en les rutes migratòries de centenars d'espècies d'ocells, a més de ser llocs on nien i es reprodueixen desenes d'espècies més.

Si es vol practicar l'ornitologia, a Catalunya tenim tres dels espais protegits més rellevants de l'àmbit europeu: el delta de l'Ebre, el delta del Llobregat i els aiguamolls de l'Empordà. Tots tres tenen una àmplia xarxa d'equipaments preparada per als aficionats als ocells, amb aguaits, observatoris, miradors, etc.

També els tres parcs organitzen regularment activitats per conèixer la fauna pròpia, com per exemple el Dia Mundial dels Ocells, que se celebra el 3 d'octubre de cada any, o cursets i tallers de divulgació de grups de fauna específics. Consulteu la nostra agenda d'activitats.

A tots els altres parcs i paratges naturals també és possible anar-hi a observar la fauna salvatge. Tot i que pot resultar més complex, i no es disposa d'una xarxa d'equipaments tan extensa com l'específica per a l'avifauna a les zones humides, tots els parcs permeten observar una gran quantitat d'espècies interessants. És molt útil, però, disposar de certs coneixements, formació i pràctica prèvia per poder trobar alguns grups d'animals. Les institucions públiques com facultats de ciències naturals, acadèmiques o entitats naturalistes del país ofereixen una extensa gamma de cursos especialitzats. Informeu-vos-hi si voleu conèixer més a fons la nostra fauna.

Mamífers, rèptils i amfibis, insectes i altres artròpodes són alguns dels grups de fauna, a més dels ocells, que són estudiats pels experts i per aficionats. Als parcs hi trobareu la millor «matèria primera» per a aquesta afició i, a més, una oferta d'activitats per poder conèixer alguns dels elements més singulars de la nostra fauna, com pot ser la brama del cérvol, l'observació d'isards, etc.

També hi ha associacions i entitats naturalistes especialitzades en l'estudi i l'observació de la nostra flora. A Catalunya hi ha força espècies ben rares o bé espectaculars, que justifiquen endinsar-se als nostres parcs.

 

Fotografia de natura

Observació d'ocells des d'un  mirador
Observació d'ocells des d'un mirador
Sortida fotogràfica
Sortida fotogràfica
El boom de la fotografia digital ha permès estendre l'afició a la fotografia a pràcticament tota la societat. D'entre les diferents modalitats de fotografia, la de natura té unes característiques i tècniques pròpies, i és la que més es practica, evidentment, als parcs naturals.

Val molt la pena visitar un espai protegit per trobar aquella espècie rara, contemplar aquell paisatge o aquella llum desitjada, i poder-ho captar tot amb un cop d'obturador.

Des d'alguns dels parcs i paratges naturals s'organitzen regularment cursets de fotografia de natura, on fotògrafs professionals expliquen les tècniques i els trucs per obtenir bones fotografies de paisatges, de flors i insectes (macro) i d'animals en moviment (captura).

També s'organitzen concursos de fotografia per fomentar aquesta afició als espais protegits. Podeu participar en aquests concursos als parcs següents:

- Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici 
- Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà 
- Àrea Protegida de les Illes Medes 
- Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet 
- Parc Natural del Delta de l'Ebre 
- Parc Natural del Cadí-Moixeró

Diferents centres públics i privats ofereixen altres cursos de fotografia de natura.

És molt important tenir present que el Decret 148/1992 estableix que cal una autorització per fotografiar o filmar per qualsevol mitjà les espècies protegides durant el període reproductor. Per tant, sense aquest permís, és prohibit fotografiar i filmar espècies protegides durant el seu període de cria. Informeu-vos als parcs o bé a la Direcció General del Medi Natural per conèixer el període reproductor de cada espècie, o bé per demanar autorització.
 
 
Data d'actualització: 07.09.2009