Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Visiteu-nos  > Què s'hi pot fer  > Activitats de lleure
 

Enllaços relacionats

Activitats de lleure

Sigui en família, amb els amics o un sol, visitar un espai natural sempre és una experiència relaxant i enriquidora.

Hi ha multitud d'activitats que es poden fer per gaudir de la natura sense estar gaire en forma i sense tenir cap gran coneixement d'un indret. Activitats per a tots els públics per estar en contacte directe amb el medi ambient durant les vacances o (per què no?) fent una escapada d'alguns dies.


Passejades i senders fàcils

Senderisme familiar
Senderisme familiar

Caminar per un sender senyalitzat gaudint de bones vistes a paisatges espectaculars és una manera fàcil i agradable de mantenir-se en forma i millorar la nostra salut.

Tots els parcs i paratges naturals disposen d'una xarxa de senders extensa. Els equips de gestió mateixos n'efectuen el manteniment i la millora. Alguns ajuntaments i consells comarcals o diputacions també mantenen itineraris per l'interior dels espais protegits o al voltant dels pobles que formen part dels nostres parcs.

Igualment, les entitats excursionistes duen a terme la senyalització i el manteniment de senders i itineraris aptes per a tots els públics, com per exemple els coneguts com a PR (petit recorregut, amb marques blanca i groga).

Cal tenir en compte que tots els itineraris senyalitzats han estat pensats per poder conèixer un ambient concret, un paisatge o un element cultural de l'espai protegit.

Per practicar el senderisme, podeu visitar l'apartat d'itineraris de qualsevol dels nostres parcs i paratges i escollir-ne algun dels classificats amb dificultat baixa o mitjana, depenent del vostre estat de forma. La pàgina web de cada parc us dóna la informació necessària (en text, imatges o mapes) per poder fer l'itinerari amb facilitat i seguretat.

També podeu veure més informació al web de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.

 

Senderisme interpretatiu

La majoria de parcs i paratges organitzen sortides de senderisme interpretatiu, en les quals un guia expert us pot acompanyar per un itinerari oferint les explicacions per tal de treure el màxim profit de la visita.

El senderisme interpretatiu és una manera excel·lent d'apropar-se a la natura i conèixer els aspectes més interessants del lloc que visitem de forma còmoda i guiada.

Consulteu l'agenda d'activitats per veure les properes sortides que organitzem.

Algunes empreses privades també ofereixen visites guiades a la mida del vostre grup. Consulteu la Guia de visita de qualsevol dels nostres parcs o paratges per obtenir dades d'aquestes empreses o bé adreceu-vos a les oficines de turisme.

 

Passeig a cavall

Passeig a cavall

Passejar a cavall pot ser una experiència diferent i força emocionant, tant per l'animal en si mateix com per l'oportunitat que ens ofereix de gaudir dels espais naturals des d'un punt de vista més tradicional, i sense gaire esforç físic. No obstant això, cal tenir en compte que muntar a cavall requereix un mínim de pràctica i condició física. Tingueu prudència i informeu-vos-en abans de fer-ho.

Part dels itineraris senyalitzats pels parcs naturals són aptes per a la visita a cavall. En tot cas, abans de fer un recorregut a cavall, consulteu els punts d'informació o les normes de cada parc per saber si hi ha alguna limitació respecte a això.

Hi ha força centres d'equitació i empreses turístiques que ens ofereixen la possibilitat de llogar cavalls i fer un recorregut per la natura. Adreceu-vos a les oficines de turisme o a la Guia de visita dels nostres parcs per obtenir més informació. També podeu obtenir informació sobre l'hípica al lloc web de la Federació Catalana d'Hípica.

 

Cicloturisme

Cicloturisme

El passeig en bicicleta és una pràctica lúdica que ens permet visitar més extensió d'un espai natural que anant a peu, per rutes senzilles i entorns vistosos.

Alguns parcs naturals disposen d'itineraris aptes per a la pràctica del cicloturisme o bé dissenyats expressament per a aquest mitjà de locomoció. En general són els parcs litorals més planers, com el Delta de l'Ebre o els Aiguamolls de l'Empordà .

Consulteu si els itineraris ordinaris són aptes o no per recórrer-los en bicicleta, o bé si no és permès.

 

Pícnic i barbacoes

Sens dubte, és una de les activitats de lleure que més es practica a casa nostra.

Sigui en grups grans o petits, amb la família o els amics, quan arriba el bon temps és ben agradable gaudir d'un dia de pícnic o fer una barbacoa a alguna de les àrees de lleure dels nostres parcs i paratges naturals.

La major part d'espais protegits disposen d'aquests equipaments, adequadament condicionats i ben accessibles des de les carreteres i pistes forestals transitables.

Si voleu anar de pícnic, consulteu les pàgines web dels nostres parcs.

En tot cas, recordeu sempre que quan aneu de pícnic a algun parc natural cal ser molt respectuós amb l'entorn i no deixar escombraries. Quan feu barbacoa en alguna àrea de lleure autoritzada, extremeu les precaucions per evitar el risc d'incendis forestals i sempre feu cas de les instruccions dels agents de l'autoritat i del personal del parc.

 

Centres d'aventura

Activitats als centre d'aventura

A alguns municipis hi trobareu centres d'aventura, canopy (tirolines) i similars. Es tracta d'instal·lacions privades que han d'estar autoritzades per l'Administració. Aquestes activitats lúdiques són un recurs turístic molt atractiu per al públic i, sempre que es practiquin dins les instal·lacions ben condicionades, poden ser compatibles amb la preservació dels espais protegits.

En aquests centres s'hi poden practicar diferents activitats, com ara:

  • Tirolina
  • Curses d'orientació
  • Tir amb arc
  • Raquetes de neu
  • Caiac, canoa, piragües
  • I un llarg etcètera

Informeu-vos-en a les oficines de turisme i a les pàgines web especialitzades.

 
 
Data d'actualització: 07.09.2009