Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Visiteu-nos  > Equipaments i itineraris
 

Enllaços relacionats

Equipaments i itineraris

Els espais naturals de protecció especial posen al vostre abast tot un seguit d'equipaments que us ajudaran a gaudir de la vostra visita i us permetran conèixer amb més profunditat els valors que han motivat la seva protecció.

Centres d'informació de visitants

Les seus o cases dels parcs se situen en llocs estratègics dels espais i són els punts de referència per a moltes persones que visiten els parcs o tenen intenció de fer-ho. Normalment disposen d'altres recursos per millorar la qualitat del servei que ofereixen, com per exemple:

   - La sala d'actes, on es fan xerrades, cursos, jornades, simpòsiums i altres activitats amb la finalitat d'apropar i conèixer la realitat del parc i aspectes relatius a la seva gestió.
   - El Centre de Documentació, que és una referència per a tots els qui vulguin aprofundir en el coneixement de l'espai. El seu ús és lliure i gratuït.
   - Les exposicions, temporals o permanents, a través de les quals es poden conèixer, d'una manera atractiva i visual, aspectes genèrics i també concrets de l'espai i d'altres temes ambientals o culturals afins.

Refugis
Els centres i punts complementaris d'informació amplien les possibilitats d'atenció als visitants i permeten orientar i canalitzar les visites.

Els centres d'interpretació ambiental i alguns museus ajuden a conèixer d'una manera directa el patrimoni dels espais naturals. Permeten observar els trets més característics de cada espai i la seva zona d'influència en tots els seus àmbits: natura, cultura, costums locals o activitats tradicionals, societat, economia, etc.

Els refugis són útils per a visites de més d'un dia de durada i acostumen a trobar-se en espais de muntanya i en llocs relativament aïllats.

Observatoris
Àrees de lleure

Els miradors panoràmics i els observatoris o aguaits apropen d'una manera molt gràfica els fenòmens naturals i proporcionen els elements necessaris per facilitar la identificació de punts i elements d'interès.

Les àrees de lleure són llocs de referència i parada, on s'ofereixen alguns serveis d'aparcament, taules, fonts d'aigua, barbacoes, etc.

La xarxa d'itineraris i senders, que en alguns casos poden ser guiats, faciliten l'accés a llocs emblemàtics dels espais, però poden tenir diferents graus de dificultat i, per tant, no sempre són accessibles a qualsevol tipus d'usuari. Per això, cal que us informeu prèviament del tipus d'itinerari que voleu realitzar i que seguiu els senyals informatius i interpretatius que anireu trobant al llarg del recorregut.

La senyalització informativa és una eina bàsica per orientar el visitant i un aspecte clau per aconseguir un sistema d'ús públic de qualitat, ordenat i de lliure accés. El manual tècnic de senyalització per als espais naturals protegits permet que la senyalització sigui homogènia i coherent per a tots els espais de la xarxa.

Manual ESPARC accessibilitat

  • Manual ESPARC accessibilitat  [PDF, 1 Bytes ]
    Manual 05 ESPARC. Catálogo de buenas prácticas en materia de accesibilidad en espacios naturales protegidos

Data d'actualització: 07.09.2009