Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Clima

El clima dels Ports és molt variable. Destaca la notable diferència entre ambdós vessants del massís i la forma com l’altitud i l’orientació intervenen com factors d’especial rellevància.


Característiques

El vessant sud-est, d’influència mediterrània, presenta un règim de temperatures molt més suau que el vessant interior, que suporta unes condicions més continentals. Amb l’altitud, el clima es transforma en submediterrani, fet que es tradueix en un augment de les precipitacions i una disminució de la temperatura.

Com en altres aspectes, pel que fa al clima, els Ports es presenten com una zona amb forts contrastos. En un no res, es pot passar de la calma més absoluta, al “vent de dalt” huracanat (del NW). Sovintegen les ràfegues de més de 150 km/h. Quan bufa el vent de dalt és normal veure la cella de mestral, un núvol que s’allarga sobre tot el massís. La cella es forma quan la humitat que porta el vent es condensa a causa de la baixada de temperatura que experimenta en arribar a les parts altes del massís. Aquest fenomen meteorològic es coneix com efecte föhn (també conegut com foehn, per la seva pronúncia alemanya). Al sud del massís, en els llocs més humits dels estatges superiors, hi ha fagedes, comunitats relictes d’altres èpoques més humides i fredes. Per tal de protegir-les, es va constituir la Reserva Natural Parcial de les Fagedes mitjançant l’aprovació del Decret 160/2001. L’any 2003 s’hi va instal·lar una estació meteorològica que recopila dades que permeten conèixer millor aquest espai.

 

Estació meteorològica del Parc Natural dels Ports a Portella de Calça

Estació meteorològica de Portella de Calça

L'any 2003, el Parc Natural dels Ports va instal·lar una estació meteorològica al paratge de la Portella de Calça, dins la Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports, en terrenys de la Forest Pública de la Generalitat de Catalunya del Barranc de la Galera, Lloret i Caro. 

L’estació, situada a 1.198 metres d’altitud, transmet les dades per mòdem GSM a la Seu del Parc, a Roquetes. Per mitjà del programa Weatherlink, les dades es descarreguen en fitxers txt, en intervals de 30 minuts o 1 hora. Informa sobre direcció del vent, velocitat mitjana, velocitat de la ràfega màxima, temperatura mitjana, màxima i mínima, humitat relativa, punt de rosada, pressió atmosfèrica, precipitació, radiació solar, índex de radiació ultraviolada, i altres dades.

 

Altres estacions instal·lades al Parc Natural i el seu entorn més proper

Servei Meteorològic de Catalunya
El Servei Meteorològic de Catalunya gestiona tres estacions incloses a la Xarxa d’Estacions Metereològiques Automatitzades (XEMA) que es troben dins el Parc Natural dels Ports o en el seu entorn: l'estació del Coll de Carrasquetes, al Mascar, Baix Ebre, l'estació d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta i l'estació de Mas de Barberans, al Montsià.

Observatori de l’Ebre i Agència Estatal de Meteorologia
L’Observatori de l’Ebre i l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) gestionen conjuntament una estació meteorològica ubicada a Roquetes.
L’AEMET també gestiona dues estacions més, una a Horta de Sant Joan i una altra a la Pobla de Benifassà – Fredes.

Confederació Hidrogràfica de l’Ebre
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre té als Ports i la seva àrea d'influència diferents instal·lacions integrades al Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica de la Conca Hidrogràfica de l'Ebre: una estació meteorològica a l’embassament del riu Pena, pluviòmetres a Arnes i a Bot, aforaments als rius Algars i Ulldemó i un piezòmetre a Lloret (Roquetes).

Confederació Hidrogràfica del Xúquer
A l’embassament d’Ulldecona, a la Pobla de Benifassà, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer té instal·lat un dels seus punts de recollida de dades del Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH).

Altres estacions
- Sobre el clima a la zona de la Sénia trobareu dades al web Lo Temps a La Sénia.
- L'Institut de l'Ebre, de Tortosa, ofereix informació, fotografies i dades metereològiques de les estacions de Caro i Tortosa.
- La Casa de Colònies Els Olivers, ubicada a Horta de Sant Joan, té una estació meteoròlogica que recull dades des de 1985. 

 

Resums anuals de dades i gràfics

 

Apunts de meteorologia

Cingles títol

Recull d'articles publicats en l'apartat Apunts de meteorologia de Cingles: Butlletí informatiu del Parc Natural dels Ports.

 
Data d'actualització: 12.09.2018