Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Poblet  > Visiteu-nos  > Equipaments i itineraris  > Itineraris  > Història del bosc de Poblet
 

Història del bosc de Poblet

Itinerari núm. 2: ITINERARI PER LA HISTÒRIA DEL BOSC DE POBLET

Foto mini Itinerari 2
Pou de gel

Tot al llarg d’aquest itinerari es descobreixen restes dels diferents llocs insòlits que van marcar la història del bosc, així com restes d’antics usos i aprofitaments del mateix.
D’entre els principals usos del bosc cal destacar l’aprofitament d’àrids que ha deixat marca en les formacions rocoses. Les pedreres eren llocs d’on s’extreia material per a la fabricació de llambordes i més tard per a la producció de matxaca per a la construcció de carreteres i vies fèrries.

Més endavant, dins l’alzinar, es troben restes d’antigues carboneres, clots quadrats de 1,5 x 2 m i 0,5 m de fondària que es recobrien amb petites branques verdes de material sobrer de la tala de l’alzinar. Així, es facilitava una combustió lenta i completa durant 24 a 28 h per tal d’obtenir el "carbonet".

Els senders eren la principal via de comunicació en altres temps. En alguns trams de l’itinerari es troben indicis d’aquest trànsit en forma de marges de pedra i guals. També destaca l'existència de dues fonts molt concorregudes encara actualment, la font dels Boixets i la font del Deport. Al llarg del recorregut també es troben antigues edificacions, algunes d’elles conservades en bon estat, com és el cas de la casa forestal de la Pena.

El Pou de Gel va ésser construït pels monjos del monestir de Poblet. Posteriorment, els enginyers de forests hi van condicionar un habitatge en el seu interior, per tal d’utilitzar-lo fins el moment en què es construí el "xalet de la Pena".

El tram més interessant de l’itinerari és el corresponent a la senda del Colom, via que fra Pere Marginet utilitzava per traslladar-se al monestir de Poblet els caps de setmana des de la seva residència habitual, una cova que va condicionar per tal de fer-hi d’ermità, al segle XV. Les restes d’aquest personatge descansen a la capella de Sant Salvador.


Data d'actualització: 12.09.2007