Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Zona Volcànica de la Garrotxa  > Visiteu-nos  > Equipaments i itineraris  > Itineraris  > Núm. 15. Grederes del volcà del Croscat
 

Enllaços relacionats

Núm.15. Grederes del volcà del Croscat


Presentació de l'itinerari

Volcà del Croscat

La visita de grups organitzats a l’Espai Museístic del volcà del Croscat està regulada de manera que cal fer reserva prèvia al telèfon 972 195094 (de dilluns a diumenge de 10 a 16h) o al correu electrònic cps@tosca.cat, anar acompanyat per un guia del Parc Natural i en grups de com a màxim 20 persones (veure Normativa de funcionament de l’Equipament Museístic del Volcà del Croscat).

En el centre d’informació de Can Passavent, a l’entrada de les grederes, trobarem totes les publicacions disponibles per a la visita al Parc i sobre el volcà del Croscat en particular.

A l'Àrea de Santa Margarida, trobem l'inici d'aquest itinerari que ens permet visitar l'impressionant tall del Croscat. Ens cal travessar la carretera d'Olot a Santa Pau i seguir els senyals d'aquest itinerari en direcció al volcà del Croscat, que veiem a l'esquerra del camí. Des d'aquest primer tram, no es veu el tall sinó només la mola del volcà.

Després de Masnou, a mà dreta del camí, veiem al fons del talús uns terrenys on també hi havia hagut extracció de gredes, els quals van ser més tard restaurats i avui són camps de cultiu i pastura. El turó que veiem per sobre d'aquests camps és el volcà del Puig de Martinyà. De seguida trobem un trencant a l'esquerra, que s'enfila cap a Can Passavent, centre d'informació i recepció del Parc, i permet arribar a les grederes.

El volcà del Croscat, considerat durant molts anys el més jove de la zona volcànica, va erupcionar fa uns 11.500 anys. És un volcà de tipus estrombolià, que es caracteritza per l'emissió de laves fluïdes i l'expulsió moderadament violenta de fragments de magma, que reben el nom de piroclastos.

En el cas del Croscat, aquests fragments van cobrir una superfície de 20 km2 i es van acumular fins a formar un con de 160 m d'alçària. El cràter, que no és visible des de cap punt de l'itinerari, té forma de ferradura i fa uns 600 m de llargada per 350 m d'amplada màximes.

Des de la part central de l'itinerari (placeta), podem observar com és el volcà per dins. Les extraccions de gredes (lapilli) que ha sofert durant molts anys han obert el tall que veiem, de més de 100 m d'alçària i 500 m de longitud. Són les anomenades grederes. Els colors originals són els més foscos (negre i gris) i posteriorment adopten les tonalitats vermelloses i ataronjades a causa de les reaccions d'oxidació. A la part superior del volcà, hi ha encara les restes d'una torre de comunicacions del segle passat.

Protecció

Les extraccions de greda del Croscat van ser el principal motiu de les mobilitzacions populars que van provocar que el Parlament de Catalunya, l'any 1982, aprovés la creació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. No obstant, fins l'any 1991 no es van poder aturar les extraccions, arran de la compra que la Generalitat de Catalunya va fer de l'empresa explotadora. Posteriorment, la mateixa Generalitat va expropiar els terrenys de la Reserva Natural i els ha restaurat. Aquesta restauració ha permès de recuperar una zona degradada d'enorme interès científic i pedagògic.

 
Itinerari 15
 

Temps i quilòmetres

Km 

Lloc 

Temps 

0

Aparcament de Santa Margarida 

0 h 00 min

1,4

Grederes del Volcà del Croscat 

0 h 12 min

2,9

 Aparcament de Santa Margarida  

0 h 40 min

 

Altres punts d'interès de l'itinerari 

Sant Miquel de Sacot, església romànica del s. XI. 

Bicicletes de muntanya i equitació 

No es permeten en aquest itinerari. 

Fonts 

La font de Collelldamunt, a l'Àrea de Santa Margarida, és l'única que hi ha a tot l'itinerari. 

Àrea de Can Serra (Fageda d'en Jordà)

(Fageda d'en Jordà): centre d'informació del Parc Natural, aparcament, carruatges turístics, WC. 

Àrea de Santa Margarida 

Aparcament, bar-restaurant, càmping, hípica, carrilet turístic, lloguer de bicicletes de muntanya, WC. 


 

Restaurants

(només s'inclouen els que es troben directament a l'itinerari) 

Restaurant de Santa Margarida. 

Tel.: 972 680 270 

Restaurant Masnou. 

Tel.: 972 680 061 

 

Càmpings

Lava (2a)

Tel.: 972 680 357 - 972 680 358

Per a més informació, dirigiu-vos als centres d'informació del Parc Natural 

 

Centres d'informació del Parc Natural

Casal dels Volcans  
Av. Santa Coloma, 47
17800 Olot 

Tel.: 972 266 012

Can Serra (Fageda d'en Jordà) 
Ctra. Olot- Santa Pau, km 4 
17811 Santa Pau 

Tel.: 972 195 074

Can Passavent  
Volcà del Croscat 
17800 Olot 

Tel.: 972 195 094 

 

 

 
Data d'actualització: 23.07.2018