Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Zona Volcànica de la Garrotxa  > Visiteu-nos  > Equipaments i itineraris  > Itineraris  > Núm.1. Fageda d'en Jordà - Volcà de Santa Margarida - Volcà del Croscat
 

Enllaços relacionats

Núm.1. Fageda d'en Jordà - Volcà de Santa Margarida - Volcà del Croscat


Presentació de l'itinerari

Mapa

Aquest itinerari és circular i està pensat per començar-lo i acabar-lo en el mateix punt després de visitar tres dels llocs més coneguts i atractius del Parc Natural. Si bé l'inici recomanat és l'Àrea de Can Serra (Fageda d'en Jordà), també es pot començar a l'Àrea de Santa Margarida. Ambdues àrees es troben a la carretera GI-524, d'Olot a Santa Pau. A més, al llarg del seu recorregut hi ha connexions amb els itineraris 3 (Olot-Can Xel), 4 (Can Xel-Santa Pau), 5 (Can Xel-Colltort) i 15 (grederes del Croscat).

Si se surt de l'Àrea de Can Serra en direcció sud, es creua immediatament la carretera i es baixen unes escales que donen accés a la Fageda d'en Jordà. Just abans, a mà dreta, hi ha el monòlit erigit en memòria del poeta Joan Maragall.

La Fageda d'en Jordà

La famosa Fageda d'en Jordà és un bosc de faigs excepcional perquè creix en un terreny planer, de baixa altitud (550 m). De fet, s'assenta damunt d'una colada de lava que va emetre el volcà del Croscat, la qual ofereix un relleu accidentat, amb abundoses prominències molt característiques, que poden assolir més de 20 m d'alçada i que reben el nom local de tossols.

Sortint de la Fageda, el camí s'enfila cap al coll de can Batlle i Sant Miquel de Sacot, església de planta romànica del segle XI. D'allà baixa al pla de Sacot i pel collet de Bassols se situa al flanc sud-oest del volcà de Santa Margarida.

El volcà de Santa Margarida

Es tracta d'un volcà mixt, que tingué fases eruptives de tipus estrombolià i freatomagmàtic. Aquestes darreres són explosives, i la que va produir-se al de Santa Margarida va obrir, en esclatar, un ample cràter circular, dins del qual hi ha l'ermita que dóna nom al volcà. Tret del cràter, que és avui un prat, la resta del volcà està recobert de boscos, alzinars a solell i caducifolis mixtos a l'obaga.

L'itinerari baixa ara fins a l'Àrea de Santa Margarida, on enllaça amb l'itinerari 4 (Can Xel - Santa Pau), travessa la carretera GI-524 i coincideix amb l'itinerari 15 (grederes del Croscat) fins al trencant de can Passavent.

El volcà del Croscat

El Croscat és un volcà de tipus estrombolià i el seu con és el més gran de la península Ibèrica, amb 160 m d'alçada. És també, segons sembla, el més jove de tots. Durant anys va patir extraccions de materials volcànics al seu flanc, que han deixat un tall impressionant (grederes), que pot visitar-se seguint l'itinerari 15. Actualment s’ha adequat la zona com a Espai Museístic. Després de vorejar l'antic abocador, avui segellat, al flanc nord del volcà, el camí baixa suaument fins a l'aparcament de can Serra.

 

Temps i quilòmetres

km Lloc Temps
0 Àrea de Can Serra (Fageda d’en Jordà) 0 h
5 Sant Miquel de Sacot 1 h 30 min
7,7 Volcà de Santa Margarida* 2 h 25 min
8,5 Área de Santa Margarida 3 h 15 min
9,5 Trencant a can Passavent 3 h 30 min
12 Àrea de Can Serra (Fageda d’en Jordà) 4 h 20 min

* l'opció de baixar al cràter suposa allargar l'itinerari 0,7 km (20 min)

 

Serveis

- Altres punts d'interès de l'itinerari: Sant Miquel de Sacot, església romànica del s. XI
- Bicicletes de muntanya i equitació: No es permeten en aquest itinerari
- Fonts: La font de Collelldamunt, a l'Àrea de Santa Margarida, és l'única que hi ha a tot l'itinerari
- Àrea de Can Serra Fageda d'en Jordà:Centre d'informació del Parc Natural, aparcament, carruatges turístics, WC
- Àrea de Santa Margarida: Aparcament, bar-restaurant, càmping, hípica, carrilet turístic, lloguer de bicicletes de muntanya, WC

 

Restaurants

- Restaurant de Santa Margarida  Tel.: 972 680 270
- Restaurant Masnou  Tel.: 972 680 061
 

Centres del Parc

Centres d'informació:

  • Casal dels Volcans. Seu del Parc: Av. Santa Coloma, s/n, Apt.298 17800 Olot, Tel: 972 26 81 12. Latitud 42º10'16.39"  i  Longitud 2º28'48.34"
  • Can Serra (la Fageda de Jordà): Carretera d'Olot a Santa Pau, km 4, 17811 Santa Pau, Tel: 972 19 50 74
  • Can Passavent (Volcà del Croscat), 17800 Olot, Tel: 972 19 50 94

 

Centre de gestió del Parc (amb el Centre de Documentació, Centre de Conservació de Plantes Cultivades, etc.):

  • Can Jordà (la Fageda de Jordà). Carretera d'Olot a Santa Pau, km 4,5, 17811 Santa Pau. Tel: 972 26 46 66. Latitud 42º8'39.78"  i  Longitud 2º30'38.93"
 
Data d'actualització: 20.09.2018