Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Espais Museístics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Els Espais Museístics (EM) són indrets d’especial interès i de visita obligada per conèixer aspectes importants del Parc Natural. Estan preparats perquè els visitants els puguin visitar, fruir i conèixer.

En general els EM disposen d’un aparcament preparat on es pot obtenir informació (centre d’informació amb una persona o un punt d’informació amb cartelleres informatives), un itinerari a peu convenientment senyalitzat per visitar l’espai, i material interpretatiu (rètols o publicacions) sobre els valors de l'indret. També es recomana visitar-lo amb un Guia del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per tal de poder-lo conèixer i fruir millor (vegeu enllaç als Serveis Pedagògics del Parc).

El Parc Natural de la Zona Volcànica promou la creació i l'adequació d’aquests espais museístics per crear una xarxa completa que permeti explicar als visitants el territori i la seva història.


EM Grederes del volcà del Montsacopa

Volcà del Montsacopa.
Volcà del Montsacopa. Foto: Eduard Masdéu.

Con volcànic de cràter circular i centrat, de 120 m de diàmetre, de gran interès científic i pedagògic, amb antigues zones d'extraccions (grederes),  clausurades els anys seixanta i restaurades recentment, on es poden observar les roques volcàniques que formen el con i entendre els processos geològics que van formar  el volcà.

Terme municipal d’Olot.

EM Gredera del volcà de Sant Marc i la pedrera del volcà del Puig Roig

Volcà de St. Marc
Volcà de St. Marc a St. Feliu de Pallerols. Foto: Pep Callís (Dipositada al #CDPNZVG)

Conjunt de dos volcans amb la gredera del volcà de Sant Marc i la pedrera de basalt del volcà del Puig Roig recentment restaurada. Aquests espais permeten observar la formació d’un con volcànic a partir de piroclastos (volcà de Sant Marc) i quin tipus de roca és el basalt formada a partir del refredament d’una colada de lava.

Terme municipal de Sant Feliu de Pallerols.

EM Grederes del volcà del Croscat

 Grederes restaurades del Croscat
Grederes restaurades del Volcà del Croscat. Foto: Pep Callís

Con volcànic amb cràter esvorellat amb forma de ferradura i colada de lava de més de 6 km de llargada. La zona de les grederes del volcà del Croscat va ser restaurada l'any 1995 per tal de poder permetre als visitants observar i conèixer com és un con volcànic per dins. La distribució de les diferents capes i els colors de la roca volcànica configuren un aflorament únic al món per comprendre el vulcanisme monogenètic, és a dir volcans que es formen en una sola erupció.

Termes municipals de Santa Pau i Olot.

Espai Museístic del Volcà de Rocanegra

Volcans de Rocanegra i Puig Subià
Volcans de Rocanegra i Puig Subià.Foto: C.Pujolar (#CDPNZVG)

Con volcànic amb cràter en forma de ferradura de gran interès científic i pedagògic per la seva morfologia i les roques que el formen ja que tenen un aspecte molt jove. Aquest fet i que s’han localitzat cendres del volcà del Croscat just per sota els piroclastos que formen el volcà de Rocanegra fa que es cregui que podria ser el més recent de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Té una antiga cantera (gredera) on es poden observar els piroclastos (lapil·lis i blocs) de color molt negre que van formar el con volcànic.

Terme municipal de Santa Pau.

Espai Museístic del Volcà de Santa Margarida

Volcà de Santa Margarida
Volcà de Santa Margarida. Foto: Pep Callís (#CDPNZVG)

Cràter circular producte de l’activitat eruptiva freatomagmàtica que es va donar al ascendir el magma i interaccionar amb un aqüífer en aquest indret. Si bé presenta una forma de con volcànic i cràter aquesta és enganyosa ja que una part del cràter és de material volcànic i una altra és de roca sedimentària eocènica del relleu preexistent, trencat a causa de l’elevada explosivitat d’aquests tipus d’erupcions. Existeix una ermita del segle XI al fons del cràter.

Terme municipal de Santa Pau.

Espai Museístic del Boscarró i Molí Fondo

Boscarró
Boscarró. Foto: Serveis Tècnics PNZVG (#CDPNZVG)

Punt d’interès geològic on conflueixen tres colades de lava i es permet observar els hàbits columnars i lenticulars que pren la lava al solidificar-se. En el Molí Fondo també afloren blisters, deformacions en forma de cúpula en el sostre de la colada, provocats per l’excessiva pressió que tenia el flux de lava. La primera colada de lava està datada com la més antiga de la zona amb una edat propera als 600.000 anys. La segona colada de lava que només aflora en aquest indret té una edat de 150.000 anys i la tercera de 133.000 anys i prové del volcà de la Garrinada. En el Molí Fondo entre la primera i la segona colada de lava es pot observar perfectament un antic paleosòl volcànic format per còdols, sorres i llims. En la tercera colada a l’antiga pedrera del Boscarró s’hi pot veure columnes basàltiques molt ben formades.

Terme municipal de Sant Joan les Fonts.


Data d'actualització: 10.02.2017