Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Zona Volcànica de la Garrotxa  > Participeu-hi  > Projecte Busquem arbres amb història de la Garrotxa
 

Projecte Busquem arbres amb història de la Garrotxa

2011 BAH coneixer x conservar

 


Objectius del projecte

Els objectius per iniciar el procés participatiu “Busquem arbres amb història de la Garrotxa” són:

 • Identificar els arbres monumentals, notables i singulars de la comarca per elaborar-ne un inventari, localitzar-los de manera precisa en un mapa i promoure’n la conservació.
 • Conscienciar la població local del valor ecològic, cultural i històric dels arbres singulars de la Garrotxa.
 • Motivar la població local, les entitats, els centres escolars, els ajuntaments, etc. a aportar els seus coneixements per localitzar arbres singulars i buscar-ne informació relacionada (escrits, històries, llegendes, poemes, cançons...).
 • Provocar un diàleg i un intercanvi d’informació entre els diferents participants per mitjà de diferents mecanismes de treball: blocs, correu electrònic, sortides, xerrades, presentacions del projecte...

L’objectiu principal del projecte és realitzar un inventari dels arbres singulars i amb història de la comarca de la Garrotxa a través d’un  procés participatiu amb la població local,  informar als  diferents municipis implicats i particulars dels resultats obtinguts  i activar  mesures de protecció, custodia i divulgació.  Aquest darrer punt mitjançant la publicació d’un llibre amb els principals arbres inventariats.

Àmbit geogràfic

Garrotxa, Alta Garrotxa i zones properes d’altres comarques.

Públic destinatari

Tothom pot aportar i compartir els seus coneixements en la localització i identificació d’arbres singulars. Des d'entitats, particulars, escoles...tota referència serà benvinguda.

Coordinació

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, NOEL Alimentària i TOSCA Serveis Ambientals d’Educació i Turisme duen a terme el projecte “Busquem Arbres amb Història de la Garrotxa”

Durada

El procés participatiu “Busquem Arbres amb Història” es va iniciar durant la Fira de Sant Lluc (a mitjan d’octubre) de l'any 2009. A partir de llavors es va iniciar el procés participatiu per inventariar els arbres singulars de 10 municipis dels 21 de la comarca a través de xerrades informatives, una exposició itinerant i sortides divulgatives. Durant aquest període es va aconseguir inventariar  uns 200 exemplars d’arbres singulars.

Enguany (2015) es reemprèn el projecte amb el suport de l’empresa garrotxina NOEL ALIMENTÀRIA S.A.U.  En aquesta segona edició es busca inventariar els arbres singulars dels 11 municipis on encara no s’han impulsat els processos participatius amb els vilatans:  Argelaguer, Beuda, Castellfollit de la Roca, Maià de Montcal, Mieres, Les Preses, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol, Sant Ferriol, i Tortellà.

A part de tenir l'exposició itinerant durant 15 dies al municipi, també s'ha previst una xerrada i una sortida sobre el tema a cada municipi.

Antecedents del projecte

2011 Roure Xuriguera

Arran dels efectes de les nevades del Nadal de 2008, de la tala indiscriminada d’alguns exemplars notables d’arbres a la comarca i del fet que existeix un gran nombre d’arbres singulars que no estan inclosos en cap POUM i per tant no disposen de cap mesura de protecció, va sorgir la proposta d’elaborar un inventari dels arbres singulars de la comarca per tal de tenir-ne constància, localitzar-los de manera precisa i poder informar als diferents municipis implicats i particulars per tal d’activar mesures de protecció i custòdia.

Els arbres declarats monumentals per part de la Generalitat de Catalunya o els inclosos dins del POUM i declarats Arbres d’interès Local ja estan recollits i disposen de mesures de protecció, però existeix un gran nombre d’arbres de gran interès que no tenen cap protecció i que la seva existència només és coneguda per les persones que hi viuen a prop, centres excursionistes, entitats i particulars que organitzant caminades els han descobert, arbres que són esmentats en escrits, relats, llegendes.... Tots aquests arbres que actualment es troben en el saber popular són els que es volen recollir en aquest projecte mitjançant un procés participatiu.

Criteris per considerar un arbre com a singular

 • És una espècie poc freqüent a la zona.
 • Creix en un emplaçament singular ( p. ex. sobre una roca...).
 • Ha estat testimoni de fets històrics i culturals rellevants.
 • Té valor estètic i paisatgístic.
 • Té una edat considerable.
 • És protagonista de llegendes i tradicions.
 • Té unes dimensions considerables (alçada, perímetre).
 • Té una estranya forma.

Funcionament del procés participatiu

Estand Busquem arbres amb història de la Garrotxa. Fira St Lluc 2009

Per tal d’iniciar la difusió del projecte, es va plantejar participar a la Fira de Sant Lluc 2009 i es va presentar l’exposició “Busquem Arbres amb Història a la Garrotxa”.
Els plafons informatius de l’exposició tractaven les temàtiques següents:

 • Evolució dels boscos des de la perspectiva de la història de la humanitat.
 • Algunes dades: la Garrotxa és la comarca de Catalunya amb més boscos en relació amb la seva superfície.
 • Beneficis que aporten els arbres vells
 • L’arbre com a testimoni de moltes vides, fets, històries....
 • Coneixes arbres amb història? Aspectes que fan que un arbre pugui ser catalogat com a singular.

Per tal de poder captar l’atenció del visitant es va poder comptar amb el recurs “ Hèctor, l’arbre mort” cedit per la Diputació de Girona. Es tractava d’una soca real d’un roure que presentava diferents calaixos i finestretes. Cada calaix tenia alhora algun recurs que explicava les funcions dels arbres i dels boscos madurs.
Les persones que s’aturaven a l’estand, ja sigui per manipular l’Hèctor o per veure els plafons de l’exposició, eren ateses per un educador/a que els informava sobre el procés participatiu i els convidava a col•laborar en el projecte. Al mateix temps es recollien ja algunes dades sobre arbres d’interès i el contacte de les persones interessades.
A les persones que mostraven un major coneixement o grau d’implicació se’ls entregava una fitxa tècnica per poder recollir les dades sobre l’arbre singular (localització, perímetre, històries....)
La Fira de Sant Lluc va ser el tret de sortida i l’inici del procés participatiu. A partir d’aquí es va valorar com a prioritari començar a difondre el projecte als municipis de la comarca per tal d’anar engrescant la població a cercar els arbres singulars del seu poble.
El contacte amb el municipi s’ha realitzat a través d’una o més entitats que s’han responsabilitzat de fer la difusió i convocar la població o bé parlant directament amb l’Ajuntament. Per tal d’explicar el projecte s’ha traslladat l’exposició al municipi interessat, s’ha organitzat una xerrada per presentar el procés i en alguns casos, s’ha organitzat una sortida pels entorns naturals del municipi per conèixer alguns dels arbres singulars, mostrar com es prenen les mesures i afavorir l’intercanvi d’informació.
Durant l’any 2010 s’han realitzat 6 xerrades de presentació del projecte a 5 municipis de la comarca de la Garrotxa i 6 sortides de formació.
S’ha previst realitzar 8 xerrades i 8 sortides de formació a 8 municipis per a l’any 2011 i 8 xerrades i sortides per al 2012, i assolir així la difusió del projecte a tota la comarca. Es buscarà finançament per poder realitzar aquestes activitats.

Tractament de les dades recollides

2011 Portada llibre BAH

Com que el procés engegat té com a objectiu que la població local sigui la que faciliti les dades sobre l’arbre d’interès, la informació que es demana és la mínima per tal de no desmotivar els participants amb massa tecnicismes. Per altra banda, les persones que poden aportar més informació sobre els arbres poden descarregar-se del bloc (http://arbresambhistoria.blogspot.com) una fitxa tècnica on es demanen més requeriments.
Paral•lelament des del PNZVG s’ha previst comptar amb el suport de diferents alumnes en pràctiques de l’Escola de Capacitació Forestal de Catalunya perquè puguin verificar algunes dades d’arbres sobre terreny.
La informació mínima que es demana és la següent:

 • Dues fotografies sense reduir i amb la màxima resolució possible; una de la perspectiva general de l’arbre i una altra del detall de la fulla per facilitar-ne la identificació.
 • informació sobre l’arbre
  • Municipi al qual pertany
  • Ubicació ( com arribar a l’arbre). També es demana, si és possible, les coordenades GPS.
  • Perímetre
  • Alçada
  • Informació relacionada amb l’arbre (curiositats, llegendes, històries, escrits, poemes, cançons....)

La informació enviada s’introdueix en un full de càlcul on es recullen els diferents paràmetres de l’arbre. Setmanalment es pengen al bloc les fitxes dels arbres que tenen una informació més completa.
Els participants poden enviar directament la informació i fotografies per correu electrònic a l’adreça arbres@tosca.cat o bé portar-la personalment al Casal dels Volcans: Parc Nou ( Ctra. Santa Coloma s/n , 17800 Olot- Telèfon: 972 26 8112).

Mecanismes de difusió del projecte

2011 Blog BAH
 • Bloc (http://arbresambhistoria.blogspot.com) on es penja la informació aportada pels col·laboradors/es. El bloc es va actualitzant setmanalment.
 • Contacte via e-mail amb els participants per intercanviar informació. arbres@tosca.cat
 • Per mitjà de cartells on s’anuncia la itinerància de l’exposició i les xerrades de presentació del projecte als diferents municipis.
 • Notes de premsa o anuncis a les agendes de diferents mitjans de comunicació.
 • Sortides de formació i de reconeixement adreçades als participants del projecte i a les persones interessades en el tema.
 • Secció web del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa amb la informació bàsica i des d'on es poden descarregar tots els materials referents al projecte ( http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/garrotxa/participa-hi/projecte-busquem-arbres-historia-garrotxa/ ).

Data d'actualització: 28.10.2015