Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Recordatori sobre la normativa ...
 
Dijous, 25 d'agost de 2016

Recordatori sobre la normativa d’acampada lliure al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Recentment, el Cos d’Agents Rurals ha interceptat acampades il•legals al Parc. Coneguem la normativa vigent sobre acampada lliure que s’ha de complir dins del Parc


Refugi Pleta

Aquest mes d’agost, els Agents Rurals han cursat fins a quatre denúncies per acampada il·legal al Pirineu en espais naturals protegits, tres de les quals en el Parc Nacional d’Aigüestortes i una en el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Concretament, va ser a la zona de Sotllo, indret que rep moltíssima afluència en els mesos d’estiu. Majoritàriament, es tracta de visitants amb la intenció d’ascendir a la Pica d’Estats o bé, realitzar altres travesses i excursions. 

Cal remarcar que l’acampada lliure està prohibida al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Tan sols, es pot pernoctar entre les 20h i les 8h i fora d’aquest horari no hi pot haver cap tenda muntada. Es permet doncs, acampar només una sola nit en una mateixa localització tenint en compte que, els practicants de l’acampada lliure estan obligats a deixar els llocs que hagin utilitzat en les mateixes condicions naturals en què els han trobat. 

Sempre amb autorització de l’òrgan gestor del Parc Natural, en compliment del Decret 148/1992, es permet l’acampada a grups no superiors a 3 tendes o 15 persones. L’obtenció de l’autorització es fa mitjançant el corresponent formulari de sol·licitud i les seves instruccions annexes, informació que es pot descarregar des del següent enllaç

S’ha de tenir en compte que, el Parc es reserva el dret de limitar la realització d’acampada lliure en determinats llocs i períodes per motius de conservació. Per mesures de prevenció d’incendis forestals queda prohibit encendre qualsevol mena de foc, en tots els terrenys forestals de Catalunya, siguin o no poblats d’espècies arbòries, en la franja de 500 metres que els envolta, encara que es disposi del permís del propietari del terreny per encendre foc. A més a més, quan les circumstàncies meteorològiques siguin d’un risc extrem, es podran preveure mesures extraordinàries que seran d’aplicació durant els dies i en les zones que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació estableixi.  

Per a reduir l’impacte ambiental associat amb situacions de massificació que tenen lloc en zones d’alta afluència de visitants amb motiu de realització de travesses o excursions, demanem als visitants que actuïn amb respecte i col·laborin per evitar alterar negativament l’entorn que ens envolta. El Parc Natural de l’Alt Pirineu compta amb 14 refugis de muntanya guardats i 8 de lliures, recomanem fer-ne ús i fer una bona planificació per a realitzar les rutes i excursions desitjades. En els següents enllaços trobareu la llista de refugis i els mapes sectorials del Parc amb els que podreu visualitzar la localització d’aquests i de la resta d’establiments turístics que ofereixen allotjament dins de la zona del Parc.