Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Natural de Montsant ...
 
Dijous, 02 d'agost de 2018

El Parc Natural de Montsant promou la recuperació de varietats agrícoles tradicionals dins del seu àmbit

En el marc del projecte Biodiversitat Cultivada, i amb el suport de la Fundació Miquel Agustí, el Parc ha identificat una trentena de varietats que preveu reintroduir amb la col·laboració d'agricultors de la zona.


Varietats agrícoles tradicionals a Montsant

El Parc Natural de Montsant promou la recuperació de varietats hortícoles tradicionals dins del seu àmbit, en el marc del projecte Biodiversitat Cultivada, que impulsa el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. A partir d’un treball de camp que ha inclòs entrevistes amb agricultors de la zona que encara conserven algunes llavors, s'ha identificat una trentena de varietats tradicionals fora de mercat.

Entre aquestes llavors identificades, hi ha el tomàquet de pebrot i la fava de la reina mora de la Vilella Baixa; l’enciamet de sucre i la carabassa de violí de La Bisbal de Falset; el fesol del carall de Poboleda, la safranoria roja i l’enciam de carxofeta de Cabacés. Són pocs pagesos, alguns de més de 90 anys, els qui han conservat aquestes varietats. Ara, el projecte pretén facilitar el traspàs generacional per no perdre sabors únics associats a aquestes varietats no comercials.

Un cop localitzades, amb el suport de la Fundació Miquel Agustí, s’està duent a terme la caracterització genètica de les llavors i la seva plantació controlada, per multiplicar les existències i així, poder disposar d’un reservori de llavors tradicionals suficient per reintroduir-les a camps de conreu del Priorat i de Montsant.

Les llavors multiplicades s’emmagatzemaran al Banc de Germoplasma de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB-UPC), en condicions de temperatura i humitat adients per garantir-ne la conservació a llarg termini. L’objectiu és distribuir-les entre agricultors i productors de la zona per tal que siguin reintroduïdes i aprofitar el valor afegit d’aquests cultius tradicionals locals per a la dinamització econòmica del territori.

Per tot això, el Parc demana la col·laboració d’agricultors de Montsant i el Priorat interessats a participar en aquest projecte per conservar i recuperar les varietats agrícoles.

Cal adreçar-se al Parc: 
info.pnmontsant@gencat.cat | Tel. 977 82 73 10 (pregunteu per Mireia o Maurici)