Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Restauració de l’ambient de ...
 
Dijous, 01 de març de 2018

Restauració de l’ambient de ribera al riuet d’Escaladei

L'eradicació de la canya, espècie al·lòctona i invasora, forma part de les actuacions per a la restauració de l’ambient de ribera al riuet d’Escaladei.


Restauració de l’ambient de ribera al riuet d’Escaladei

Durant el 2017, s’han dut a terme actuacions per eradicar la canya al·lòctona (Arundo donax) a la capçalera del riuet d’Escaladei. S'han aplicat diversos mètodes, des d’estassades reiterades a trituració dels rizomes dels canyars. Posteriorment, algun d’aquests trams s’han reforestat amb vegetació autòctona com freixenedes i alberedes, entre altres. L’objectiu d’aquestes reforestacions és que la cobertura arbòria tanqui la capçada i s'aconsegueixi un ambient ombrívol que dificulta el creixement de la canya i redueix la seva capacitat d'envair el riu de nou.

Al principi, aquestes restauracions impliquen un manteniment bastant alt que va minvant progressivament. Representen una millora ambiental per a les espècies vegetals i afavoreixen que el bosc de ribera sigui refugi per a molts animals, en especial per a les aus, atès que proporciona aliment i oportunitats de nidificació i cria.

Des de 2009 s’està treballant en la restauració de l’ambient de ribera al riuet d’Escaladei on hi ha localitzada una gran quantitat de canya al·lòctona que envaeix l’espai de la vegetació de ribera autòctona i n’impedeix el seu desenvolupament. A més, augmenta el risc d’obstrucció en cas de riuades i avingudes.

La canya és una espècie invasora actualment en expansió a causa del seu desús en la construcció i en altres activitats tradicionals.