Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > "Lo pi de les tres branques", ...
 
Dijous, 05 de juny de 2014

"Lo pi de les tres branques", una obra de teatre de l’any 1875

Obra teatral "Lo pi de les tres branques" de Francesc Pelagi Briz, publicada a la revista "Calendari Català" l’any 1876


Lo pi de les tres branques, una obra de teatre de l’any 1875
Lo pi de les tres branques, una obra de teatre de l’any 1875

Lo pi de les tres branques, una obra de teatre de l’any 1875

Francesc Pelagi Briz va ser el seu nom més conegut en el món de les lletres, perquè el seu nom real era Joan Briz i Fernández (Barcelona, 27 de setembre de 1839 - 15 de juliol de 1899).

L’obra teatral Lo pi de les tres branques, la va publicar a la revista Calendari Català l’any 1875. Aquesta publicació tenia el lema següent:

Qui llengua té, a Roma va. Emili Vallès, quan presenta la reedició de l’obra d’en Pelagi Briz, afirma: Qui sap si tal vegada aquella Roma hauria semblat fita menys honorable als nous trobadors que acompanyaven el col·lega del Montseny1 en llur vaga ruta i en llurs cants i lloances a la llengua preterida!

En Francesc Pelagi Briz va ser un escriptor romàntic i un dels divulgadors del teatre popular català juntament amb Serafí Pitarra, Valentí Almirall o Conrad Roure. Lo Gay Saber, revista quinzenal que editava ell mateix, es pot considerar el primer periòdic literari escrit en català. Va aparèixer l’any 1868, se’n va suspendre la publicació l’any següent a causa de la situació conflictiva política i social, i va tornar a publicar-se dels anys 1978 a 1982. Nota: Col·lecció Joan Montllor de la Biblioteca Miquel Carreras de la Fundació Bosch i Cardellach (Sabadell).

1 Durant els primers anys del Calendari Català, en Pelagi Briz signava amb el nom de Trobador de Montseny.