Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Comença la temporada de la ...
 
Divendres, 30 de setembre de 2016

Comença la temporada de la brama del cérvol al Parc Natural de l’Alt Pirineu!

Endinsa’t dins del parc, estigues alerta i escolta atentament, ja ha començat la brama!


cervol

De mitjans de setembre a inicis de novembre els cérvols experimenten el zel, els mascles competeixen i reclamen a les femelles amb els seus brams. Les primeres i últimes hores del dia, són les hores més probables per a poder escoltar-los, encara que molts factors són els que condicionen l’inici i la duració de la brama, i a vegades, es poden sentir amb més o menys freqüència durant tot el dia. 

El cérvol viu al mosaic de boscos de muntanya, prats i matollars que caracteritza el paisatge agroforestal ben conservat del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Un cop endinsats en plena natura, en silenci i amb paciència, podem anar trobant indicis i rastres d’aquest gran ungulat, com excrements, petjades, marques d’alimentació en la vegetació, arbres gratats amb les banyes i fins i tot podem trobar algunes banyes caigudes. Ara, en plena brama els mascles les tenen ben formades i preparades per a lluitar per les femelles, és durant els mesos de març i abril que els hi cauen. És més probable trobar-les a partir d’aquella època, com a curiositat, les banyes per la font de calci que representen, tant els mateixos cérvols, com altres mamífers (especialment rosegadors) les consumeixen amb freqüència. 

El Parc Natural de l’Alt Pirineu és l’únic Parc Natural català on es pot observar les dues subespècies o races de cérvol existents a Catalunya, l’europea (Cervus elaphus elaphus) a la zona de les Valls d’Àneu i Valls de Cardós, i la ibèrica (Cervus elaphus hispanicus),  de menor mida i amb una distribució més reduïda, a la zona sud del Parc, al terme municipal de Soriguera. 

La Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars ha determinat 3 indrets on no es caçarà durant aquesta època per tal d’afavorir que els visitants puguin gaudir d’aquest espectacle. Aquests llocs són els prats de Clavera, de Montgosso i tota la zona entre Isil i Alòs. 

Fins l’any passat, les activitats guiades dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, es centraven a la zona nord-oest del Parc, a les Valls d’Àneu, a través de l’empresa Obaga, activitats d’interpretació del medi, que aquesta temporada continuen com sempre oferint activitats d’escolta i/o d’observació d’aquest fenomen. Com a novetat, s’estrena l’escolta de la brama a la Vall de Tavascan, a través de NaturTavascan, que ofereix muntatge de hides portàtils per fotògrafs, i també a la Vall de Siarb i Tornafort, a través del guia acreditat Cesc Capdevila i Torrell, on es pot observar el cérvol ibèric. 

Sovint l’observació directa d’exemplars és molt difícil, especialment en àrees amb baixa densitat, i és en aquesta època quan pot ser més fàcil veure’ls. 

Paciència, silenci, gaudiu de l’espectacle!