Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Arrenquem, per segon any ...
 
Dijous, 28 de juny de 2018

Arrenquem, per segon any consecutiu, amb la prospecció de sargantana pallaresa al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Amb la voluntat d’aconseguir una aproximació al mapa de distribució de la sargantana pallaresa al Parc Natural de l’Alt Pirineu, aquest estiu engeguem la segona edició del projecte d’estudi de la distribució de la sargantana a l’espai protegit, aquest cop al massís de la Pica d’Estats. Aquesta espècie està catalogada En Perill d’Extinció segons la legislació vigent. La responsabilitat del Parc en la seva conservació és molt elevada, ja que tota la població catalana de sargantana pallaresa es troba al Parc Natural de l’Alt Pirineu.


Sargantana pallaresa
Exemplar de sargantana pallaresa
Hàbitat de la sargantana pallaresa (Estanys de la Gallina)
Hàbitat de la sargantana pallaresa (Estanys de la Gallina)

Aquest estiu, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, inicia la segona campanya del projecte d’estudi de la distribució de sargantana pallaresa a l’espai protegit.

Aquesta espècie està inclosa al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades com En Perill d’Extinció, màxima categoria d’amenaça i també de protecció. El grau d’amenaça d’aquesta espècie, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), seria en grau Crític (CR) amb una àrea de distribució menor de 100 km2 i poblacions molt fragmentades amb un declivi continuat. És, a més, una espècie de conservació prioritària de la Zona d’Especial Conservació Alt Pallars (ZEC ES5130003).

A l’edició anterior, es va prospectar la zona del massís del Montroig i es va augmentar en un 74% el coneixement de la seva àrea de distribució, passant de 10 quadrícules de presència coneguda a 39, gràcies a l’esforç del personal tècnic del Parc, del Cos d’Agents Rurals i de la Xarxa de Voluntariat del Parc.

És un treball molt minuciós que requereix de la participació d’un equip de 4-5 persones per a cada jornada de camp. Les jornades es concentraran durant la segona quinzena de juliol, del 18 al 31. La metodologia de batuda s'adapta molt bé al concurs de voluntaris, on poden participar persones sense grans coneixements sobre aquesta espècie, ja que l'objectiu fonamental de les batudes amb un elevat nombre de persones és augmentar enormement l'àrea prospectada i moure els exemplars dels seus punts de descans per facilitar la seva localització durant la fugida i poder realitzar una identificació correcta de l'espècie.

Es pot participar al projecte com a voluntari, només cal que envieu un correu a elisenda.montserrat_ext@gencat.cat, indicant el vostre interès en participar o bé trucant al 973 62 23 35. Esperem i agraïm la vostra col·laboració, ja que, sense la participació d’un bon grup de voluntaris, no es podria dur a terme aquest projecte!