Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Natural de l’Alt ...
 
Dimarts, 28 de març de 2017

El Parc Natural de l’Alt Pirineu elabora un cartell sobre la ramaderia de muntanya i el seu paper en la conservació de la biodiversitat i el paisatge dels Pirineus

Actuació pedagògica i divulgativa realitzada en el marc del projecte Interreg POCTEFA GREEN de “Gestió i posta en funcionament de la xarxa de parcs dels Pirineus”. Inclou també pautes de comportament si es troba bestiar a la muntanya.


pòster ramaderia

El paper del bestiar i la gestió dels pagesos és fonamental per mantenir el paisatge de muntanya dels Pirineus tal i com el coneixem. L’abandonament de l’activitat ramadera sobre els espais oberts té com a conseqüència que els prats i pastures menys accessibles i difícilment mecanitzables siguin progressivament reconquerits pel matollar i el bosc. La biodiversitat d’aquests medis oberts varia, a la vegada que s’alteren aquests hàbitats, cosa que s’acaba traduint en una disminució en el nombre d’espècies presents. És per aquest motiu que el suport a l’activitat ramadera que aprofita les pastures del Parc Natural de l’Alt Pirineu té el caràcter de línia preferent de gestió, tal com estableix el Decret 194/2003, d’1 d’agost, de declaració del Parc.

En aquesta línia, el Parc Natural de l’Alt Pirineu ha elaborat un cartell divulgatiu, amb l’objectiu de difondre el paper de la ramaderia de muntanya en la conservació en la biodiversitat i el paisatge dels Pirineus, entre els visitants del Parc i els escolars. El cartell inclou una composició artística dels medis oberts del Parc de fons de vall, mitja i alta muntanya  que l’activitat ramadera ajuda a mantenir. Incorpora il·lustracions de les diferents races locals del parc, els hàbitats, la fauna salvatge més vinculada, així com també, les diferents infraestructures de suport a l’activitat ramadera.  De cada element present es descriu breument el seu paper. Per altra banda, s’ha inclòs un recull de pautes de comportament. Concretament, es descriu com actuar en nou situacions habituals entre els visitants del Parc i el bestiar, per tal de garantir el màxim possible la compatibilitat de l’ús públic de l’espai protegit amb el sector primari. Entre elles destaquen la obligació de portar els gossos lligats, no donar de menjar els animals,  no portar de forma visible bosses de plàstic, respectar els tancats ramaders, mantenir la calma davant gossos de protecció, o que fer quan trobem un animal ferit o mort a la muntanya, entre altres. Per tal de reforçar el missatge, totes les consignes van il·lustrades amb dibuixos cedits pel Parc Natural del Cadí Moixeró.

En la revisió dels continguts hi han participat les principals associacions ramaderes de l’àmbit del Parc, com l’Associació d’Oví i Cabrum del Parc Natural de l’Alt Pirineu, la de la Vaca Bruna dels Pirineus del Pallars Sobirà i  la del Cavall Pirinenc Català del Pallars Sobirà, així com el sindicat ramader Unió de Pagesos, a través del seu representant a la Junta Rectora del Parc.

En total s’han imprès 300 exemplars i està previst repartir-los per les escoles, ens locals, els establiments turístics i punts d’informació, així com entre les associacions ramaderes i altres persones o entitats que ho sol·licitin.

Acció inclosa en el projecte Interreg POCTEFA GREEN

Aquest cartell s’ha realitzat amb el finançament del projecte Interreg POCTEFA GREEN, de gestió i posada en funcionament de la xarxa d’espais naturals dels Pirineus. Aquest és el primer projecte transfronterer que s’impulsa per iniciar la coordinació i treball en xarxa entre els diferents espais protegits dels Pirineus, concretament els de Catalunya, Andorra, França, País Basc i Navarra. L’objectiu és realitzar accions comunes en matèria de coneixement i conservació de la biodiversitat i el paisatge en tres grans línies: boscos, ambients humits i espais oberts.  La realització d’aquest cartell està contemplada en a l’acció 5.3, dins la línia d’espais oberts, en la qual es preveu donar suport a l'activitat de ramaderia extensiva que promou el manteniment d'una biodiversitat específica d'entorns oberts, mitjançant la valorització de les bones pràctiques de les activitats agropastorals que contribueixen a fer-ho possible.