Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > S’amplia el coneixement de la ...
 
Dimarts, 27 de juny de 2017

S’amplia el coneixement de la distribució de la sargantana pallaresa al Parc Natural de l’Alt Pirineu

S’han detectat 5 noves localitats de sargantana pallaresa al Parc. Aquesta espècie està catalogada En Perill d’Extinció segons la legislació vigent. La responsabilitat del Parc en la seva conservació és molt elevada, ja que tota la població catalana de sargantana pallaresa es troba al Parc Natural de l’Alt Pirineu.


sargantana pallaresa

Enguany, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha iniciat un nou projecte de seguiment de dues espècies: la sargantana pallaresa i la sargantana aranesa.

Ambdues espècies de sargantanes estan incloses al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades com En Perill d’Extinció, màxima categoria d’amenaça i també de protecció. El grau d’amenaça segons la UICN de les espècies seria CR (Crític) amb una àrea de distribució menor de 100 km2 i poblacions molt fragmentades amb un declivi continuat. Són, a més, dues espècies de conservació prioritària de l’Espai ZEC Alt Pallars (ES5130003).

A dia d’avui, la presència de sargantana aranesa al Parc es considera probable, però no està confirmada, i pel que fa a la sargantana pallaresa es coneix la seva distribució a la zona del massís del Montroig, de la Pica d’Estats i de Capifonts. Per aquest motiu, i amb l’objectiu de confirmar la presència de sargantana aranesa i d’augmentar l’àrea de distribució coneguda de sargantana pallaresa, s’ha iniciat un projecte de prospecció d’aquestes dues espècies.

És un treball molt minuciós que requereix de la participació d’un equip de 4-5 persones per a cada jornada de camp. Les jornades es concentraran durant mes de juliol, del 3 al 28 de juliol. La metodologia de batuda s'adapta molt bé al concurs de voluntaris, on poden participar persones sense grans coneixements sobre aquestes espècies, ja que l'objectiu fonamental de les batudes amb un elevat nombre de persones és augmentar enormement l'àrea prospectada i moure els exemplars dels seus punts de descans per facilitar la seva localització durant la fugida i poder realitzar una identificació correcta de l'espècie.

Es pot participar al projecte com a voluntari, només cal que envieu un correu a elisenda.montserrat@gmail.com, indicant el vostre interès en participar. Esperem i agraïm la vostra col·laboració, doncs sense la participació d’un bon grup de voluntaris no es podria dur a terme aquest projecte!