Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Natural de l'Alt ...
 
Dijous, 25 de gener de 2018

El Parc Natural de l'Alt Pirineu arriba als 314.000 visitants anuals

Segons un treball tècnic elaborat per l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, des del 2011 el Parc ha atret més de 100.000 nous visitants, que s’estima que generen un impacte econòmic directe a la zona de prop de 14 milions d’euros


turisme Parc Natural de l'Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha assolit el 2017 els 314.000 visitants anuals, segons dades d’un treball tècnic encarregat a l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya - Centre de Lleida, en el marc d’un conveni de col·laboració amb la Fundació Universitat de Lleida, per analitzar la revisió del sistema de control de l'afluència al Parc posat en marxa el 2011, l'actualització del perfil dels visitants i el seu impacte econòmic. L’encàrrec ha estat coordinat per la Dra. Estela Farías, amb la col·laboració del Dr. Serni Morera.

El treball identifica un increment de més de 100.000 visitants des del 2011, la qual cosa representa prop d’un 32% més el 2017. La present edició d’aquest treball ha fet una valoració de l’impacte econòmic directe vinculat amb el turisme al Parc, que s’ha estimat al voltant dels 14 milions d’euros, considerant aquest volum de visitants.

 

Més homes procedents de Barcelona i Lleida

En base a les respostes de 706 enquestes realitzades, el document dibuixa el perfil mig dels visitants del Parc. Així, s’hi desplacen més homes (68,3%), d’entre 32 i 51 anys (52,8%), que resideixen a la província de Barcelona (47%) i Lleida (22,1%). La majoria accedeix al Parc en vehicle particular (80%), en parella (33,8%) o en família (27,8%), i en grups de 3,4 persones de mitjana.

L'hotel i el càmping són la tipologia d'allotjament més utilitzada (17,5% i 12,5%, respectivament), encara que més del 41% dels visitants del Parc no s'allotgen a la zona durant la seva visita (s’inclouen els qui disposen de segones residències).

Entre les activitats practicades, el treball evidencia un increment notable en la  realització de passejades curtes o suaus i detecta canvis importants de les activitats segons la localització de l’accés escollit. Aquest és el cas, per exemple, del notable augment de la pràctica de muntanyisme a l'accés de Tavascan, que va pujar un 35% en el període entre el 2011 i el 2017.

 

Estades més llargues

Pel que fa a la durada de la visita, el document identifica un increment del nombre de dies i hores que els visitants romanen a l’àmbit del Parc. Així, han passat dels 3 dies de visita a la zona i 7 hores d’entrada al Parc, de mitjana el 2011, als 9 dies i 12 hores, respectivament.

La informació aportada per aquest treball tècnic sobre les particularitats pròpies de l'ús públic en els diferents accessos analitzats serviran per a la millora de la gestió del Parc.

 

Pots consultar el treball tècnic "Revisió dades d’afluència, freqüentació i caracterització dels visitants al Parc
Natural de l’Alt Pirineu 2011-2017" AQUÍ