Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Persicaria minor, espècie de ...
 
Dimarts, 20 de març de 2018

Persicaria minor, espècie de flora detectada per primera vegada al Parc Natural de l’Alt Pirineu

S’aporten noves dades florístiques del Pallars i l’alt Aran, referides a tàxons rars en aquesta àrea o en el conjunt de Catalunya. D’aquestes novetats, 7 espècies es sumen per primera vegada a la llista patró del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Destaca Persicaria minor, que és una planta que va ser descoberta fa pocs anys a Catalunya, a la Cerdanya, i de la qual fins ara només es coneixien dues poblacions.


Fotografia de Pere Aymerich
Fotografia de Pere Aymerich

Aquestes aportacions provenen de l’article publicat a la revista Orsis (Aymerich, Orsis, 31. 2017) pel biòleg y col·laborador del Parc, Pere Aymerich. Persicaria minor va ser detectada a la cua de l’embassament de Borén (Alt Àneu) a 1905 metres i a la riba est de l’embassament de la Torrassa (Guingueta d’Àneu), a 935 metres. Aquestes noves localitats del Parc i del Pallars, són probablement el resultat d’una colonització recent, ja que no havien estat observades en visites d’anys previs. Es tracta d’una espècie lligada a sòls xops i fangosos, sobretot en basses temporals i vores de llacs.

La resta d’espècies que s’inclouen per primer cop a la Llista Patró de Flora del Parc Natural de l’Alt Pirineu són:

  • Dryopteris borreri: ja s’havia citat al Parc però les dades no eren fiables.
  • Eleocharis mamillata: ja havia estat citada a l’estany de la Senyora, però la detecció d’una nova població és important perquè és una espècie molt rara (o molt mal coneguda) amb unes 5 citacions a Catalunya.
  • Gymnadenia densiflora
  • Ranunculus penicillatus
  • Rorippa sylvestris
  • Sorbus torminalis

Amb aquestes noves espècies ja són 1.621 espècies a la llista patró del Parc, aproximadament el 52% de les catalogades a Catalunya (no introduïdes ni cultivades).