Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > S’edita un Protocol per a ...
 
Dimecres, 21 de novembre de 2018

S’edita un Protocol per a l’avaluació de l’estat ecològic dels prats de la muntanya mitjana del nord-est de Catalunya

El protocol és una eina per poder determinar de manera senzilla l’estat de conservació dels prats naturals. La metodologia permet avaluar la riquesa florística dels prats a partir de la presència de plantes indicadores de bon estat ecològic. Aquest protocol està adaptat per a ser utilitzat a la muntanya mitjana del nord-est de Catalunya.


2018_protocol_avalua_prats_fullet_tot_250

En el marc del “Projecte de coneixement, millora i conservació de les pastures del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (2009-2012)” l’any 2010 des del Parc Natural es va elaborar una primera metodologia per a l’avaluació de l’estat de conservació dels prats.

Amb aquesta metodologia es perseguia l’obtenció d’un model estandarditzat per avaluar l’estat de conservació de les pastures de manera relativament senzilla i que fos aplicable per qualsevol persona amb uns mínims coneixements botànics. Es va partir d’un model implantat en parcs naturals de França i d’Alemanya (Mestelan et al., 2007) que es va adaptar a les característiques i els condicionants del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

L’any 2014 es va elaborar el “Protocol per a l’avaluació de l’estat ecològic dels prats. Adaptació per a la muntanya mitjana del nord-est de Catalunya”, document en què es va recollir una versió evolucionada de la proposta inicial presentada l’any 2010.

La base de la metodologia per a l’avaluació de l’estat de conservació de les pastures consisteix en la realització d’un transsecte del prat en què s’han d’identificar una sèrie d’espècies de flora indicadores de bon estat ecològic, i en funció del nombre d’espècies identificades es cataloga l’estat de conservació del prat.

L’any 2015 es va il·lustrar el llistat d’espècies per tal de facilitar-ne la identificació en l’avaluació que es fa a camp. Aquesta guia es va poder portar a terme gràcies a la cessió de bona part de les imatges per part de www.floracatalana.cat.

Enguany, s’ha elaborat i editat el document complet “Protocol per a l’avaluació de l’estat ecològic dels prats. Adaptació per a la muntanya mitjana del nord-est de Catalunya” que es pot consultar al Centre de Documentació i a la pàgina  web del Parc Natural. A més, també es disposa d’exemplars en format paper per poder utilitzar com a eina de camp.

El Protocol ha estat desenvolupat pels botànics Andreu Salvat, de l’empresa Aprèn, Serveis Ambientals, i Carme Casas, de la Universitat de Vic-UCC.