Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El passat divendres 16 de ...
 
Dimarts, 20 de novembre de 2018

Pels interessats en la papallona del boix, el 29 de novembre es portarà a terme una altra jornada sobre aquest tema, a Olot.

El passat divendres 16 de novembre es va fer la jornada sobre Gestió Forestal del Boix Afectat per Danys Biòtics , organitzada pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, a petició del sector forestal

La jornada sobre la gestió del boix ha posat en evidència l’avançament de la plaga de la papallona (Cydalima perspectalis) al nord est de Catalunya.


Fageda_afectada_plaga_MontserratReigJ_250
Fageda amb boix afectat per la plaga de la papallona del boix. Foto: Joan Montserrat (CDPNGarrotxa)

Aquesta jornada que s’ha celebrat a Can Jordà, seu del Parc Natural a Santa Pau, ha tingut la participació de 33 assistents que han expressat una valoració molt positiva dels seus continguts.

El boix és una espècie molt important en l’ecosistema forestal de Catalunya i forma part d’una desena d’habitats d’interès comunitari, alguns d’ells com espècie principal. A la jornada s’ha parlat sobre la forta afectació i la mortalitat de boixedes a la comarca de la Garrotxa i l’entrada a altres comarques limítrofes, especialment a la zona de les Guilleries.

A la comarca de la Garrotxa les boixedes ocupen una gran extensió d’aproximadament unes 15.000 ha que generalment estan situades en sectors de forts pendents. Forma part del sotabosc de moltes fagedes i rouredes, però també de pinedes i alzinars i es considera un gran esmorteïdor dels efectes de les pluges torrencials, a més d’actuar de refugi i zona de cria de nombroses espècies de fauna. 

S’han exposat els treballs de seguiment de les boixedes afectades en dues zones: el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i Les Guilleries-Savassona.

A la comarca de la Garrotxa, en els darrers 5 anys s’han estudiat diferents parcel·les forestals on el boix era l’espècie més abundant del sotabosc i s’ha constatat que el 85% dels boixos que van resultar afectats per un patogen fúngic i que posteriorment han estat atacats per l’eruga de la papallona del boix (Cydalima perspectalis) han mort de soca-rel. A més, s’ha comprovat que la plaga avança de 5 a 10 km per any.

A la zona de Guilleries-Savassona, el treball de seguiment s’ha dut a terme durant l’any 2018 i els resultats obtinguts tampoc són esperançadors ja que pràcticament totes les boixedes han resultat afectades.

A partir d’aquests seguiments es pot concloure que la pèrdua de les boixedes, provocarà un canvi important de l’ecosistema forestal ja que l’increment de la insolació en el sòl forestal pot afavorir l’entrada d’altres espècies colonitzadores de caràcter invasor i disminuiran les espècies que necessiten ombra per poder viure, entre elles els líquens i els fongs. Aquest fet juntament amb l’estadi de transició que es produirà mentre no hi hagi cap espècie vegetal que substitueixi el boix farà que la capa d’humus i la pèrdua de sòl provocada per les pluges disminueixi la qualitat dels arbres i s’accelerin els efectes del canvi climàtic sobre les masses forestals.

A més, la gran quantitat de biomassa morta provocarà un increment del risc d’incendi forestal i és per aquest motiu que una de les conclusions de la jornada ha estat que cal que hi hagi una línia d’ajuts forestals destinat a poder realitzar els treballs necessaris per disminuir el risc d’incendi en tota aquesta zona.

Tot i que previsiblement la plaga de la papallona del boix s’acabi per la inanició de les erugues, ja que només mengen boix, cal ser conscients que estem davant d’un fet que canviarà completament el sotabosc de moltes masses forestals del país sense donar-nos l’oportunitat de poder-hi fer res.