Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Experiències d’estudi del ...
 
Dimecres, 24 d'octubre de 2018

Experiències d’estudi del pasturatge en torberes d’alta muntanya del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

El projecte GREEN, finançat en el marc del programa POCTEFA 2014-2020, vol reforçar la coordinació entre espais naturals del Pirineu i els seus gestors.


Tou de les olles
Tancat del Tou de les Olles

L’objectiu és concretar l’inici d’una xarxa de gestors i desenvolupar accions específiques de restauració, conservació o gestió en tres tipus de medis prioritaris. La Generalitat de Catalunya està associada al projecte amb la participació activa del Parc Nacional, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí Moixeró.

Una de las accions del projecte consisteix en millorar la biodiversitat de medis aquàtics i, concretament, conservar i restaurar ambients de torberes i para-torberes. Per tal d’estudiar els efectes del pasturatge a les torberes es va plantejar la construcció de petites zones d’ exclusió de pastura per a realitzar l’anàlisi comparativa de l’estructura, la composició vegetal i el funcionament ecològic de sistemes de torbera sota règims de pastura contrastats.

Dins el Parc Nacional comptem amb tres àrees d’estudi en tres molleres ben diferenciades als següents paratges: Pletiu d’Erdo, Tou de les Olles i Estanyeres de Son.

La instal·lació dels tancats s’ha realitzat entre la primavera de 2016 i aquesta tardor. S’espera en los propers anys poder tipificar la recuperació d’aquests sistemes vegetals i poder obtenir conclusions que ajudin a compatibilitzar la gestió ramadera amb la conservació de les torberes dels Pirineus centrals.