Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Nacional d’Aigüestortes ...
 
Dimarts, 23 d'octubre de 2018

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici rep, el dia del seu 63º aniversari, la certificació com a Destinació Turística i Reserva Starlight

El Parc Nacional i els 10 municipis de la seva àrea d’influència que han donat suport a aquesta candidatura, reben la certificació en reconeixement al seu compromís per a la defensa de la qualitat del cel nocturn.


starlight
starlight

L’any 2016 el Parc Nacional va iniciar el procés per presentar la candidatura de Reserva i Destinació Turística Starlight. Aquesta doble certificació té l’objectiu de preservar la qualitat del cel fosc del Parc Nacional, així com també fomentar-ne els diferents valors associats, ja siguin culturals, científics astronòmics, paisatgístics o naturals, i desenvolupar-hi activitats turístiques basades en aquest recurs natural.

Durant aquest procés s’ha realitzat una avaluació de l’estat actual del cel pel que fa a nivells de foscor, i poder així determinar mesures de prevenció que permetin la conservació i millora de les condicions ambientals a l’espai protegit.

Paral·lelament a aquesta avaluació, i amb les aportacions rebudes en els processos de participació ciutadana que es van realitzar a Boí, Espot i Vielha, s’ha treballat en l’elaboració del Pla d’Acció del Parc Nacional. Aquest Pla d’Acció marcarà les actuacions a desenvolupar durant els propers anys 2019-2022. A banda d’aquest Pla d’Acció, s’ha treballat també, en col·laboració amb el  Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya, en el Pla específic de mesures per a la Zona Especial de Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA) i de protecció envers la contaminació lumínica (Punt de Referència).

Les zones d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA), o zones tranquil·les, són àrees que, per les seves singulars característiques, es considera convenient de conservar-ne una qualitat acústica. Els punts de referència són llocs d’especial valor astronòmic o natural que estan en zona de màxima protecció de la contaminació lumínica, dels quals, però, es vol augmentar el grau d’aquesta protecció.

Així doncs, després de dos anys treballant per aquest projecte, els dies 18 i 19 de juny va tenir lloc l’auditoria per a obtenir ambdós certificacions, aconseguit molt bona puntuació.

El passat dia 20 d’octubre es va realitzar l’acte de lliurament dels diplomes d’obtenció de les certificacions. L’acte es va celebrar a la Casa del Parc de Boí comptant amb la presència del Hble. Sr. Damià Calvet i Valera, conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat, el president del Patronat del Parc Nacional, Josep Enric Llebot, l’alcalde la Vall de Boí, Joan Perelada i Ramon i la presidenta de la Diputació de Lleida Rosa Maria Perelló. Així mateix es va comptar també amb la presència d’una representant de la Fundació Starlight, que farà l’entrega dels diplomes acreditatius. A l’acte, que va coincidir amb la pluja d’estels de les Oriònides, va anar seguit d’una sessió d’astronomia al mirador de la Vall, a la localitat de Boí.