Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Nacional d’Aigüestortes ...
 
Divendres, 19 d'octubre de 2018

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici celebra la 11a edició de les Jornades sobre recerca al Parc Nacional.

Al llarg de tres dies s'han presentat els projectes i els resultats de les línies de recerca executades al Parc els darrers tres anys.


Jornades
Jornades

Els dies 17, 18 i 19 d’octubre s'han desenvolupat a la Casa del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a Boí les Onzenes Jornades sobre Recerca al Parc Nacional. Aquest certamen, que enguany es compleix 30 anys, reuneix els equips investigadors que han realitzat o realitzen projectes d’investigació dins d’aquest espai natural protegit.

El format de tres dies permet copsar un ampli ventall de camps de coneixement: de la limnologia a la paleo-ecologia , passant per la dinàmica forestal o l’arqueologia. Aquestes sessions, que reuneixen a més de 40 científics i investigadors de institucions catalanes i europees,  es complementen amb una sortida de camp a la Vall de Dellui per veure in situ els resultats del projecte LimnoPirineus amb explicacions directes del propi equip.

Precisament LimnoPirineus, projecte destinat a la millora de l’estat de conservació d’espècies i hàbitats aquàtics d'interès europeu de l’alta muntanya dels Pirineus, ha ocupat una bona part d’aquestes Jornades presentant casos concrets de restauració a nivell de vegetació de molleres així com la eradicació de peixos introduïts en estanys que afavoreixen el repoblament d’amfibis i rèptils.

Altres ponències han mostratles anàlisis de la química tant de l’aigua com de l’aire i la presència de contaminants orgànics i també l’evolució de la vegetació tant l’aquàtica com la d’espècies emblemàtiques i abundants del Parc Nacional, com l’avet.

La recerca i les jornades d’investigació formen part del programa d’actuacions del Parc Nacional i la seva continuïtat ininterrompuda des de 1988 ha permès la formació del node LTER-Aigüestortes dedicat a la recerca científica de llarg termini, i que agrupa a diferents institucions i universitats que comparteixen la informació i les dades recollides en les seves sèries temporals.

Posteriorment a les Jornades s’editarà un llibre on es recolliran les ponències presentades en format d’article per a donar-les una major visibilitat i difusió tant al treball dels equips com a la recerca executada al Parc, que ajuda en la seva gestió i actuació, afavorint les noves fonts de coneixement per a la ciutadania.