Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Recuperació de 1000 metres de ...
 
Dijous, 11 d'octubre de 2018

Recuperació de 1000 metres de paret seca al PNZVG

Les construccions de pedra seca són un dels elements vertebradors del paisatge del sector del Bosc de Tosca dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Pedra sobre pedra, l’home ha modelat el terreny i l’ha adaptat per treure partit dels seus recursos naturals, generant així un paisatge excepcional, amb característiques úniques i d’alt valor etnològic i constructiu. La construcció de pedra seca es basa en uns principis i unes tècniques senzilles, però que cal seguir al peu de la lletra per a fer construccions eficaces.


pedra_seca_JO3_250
Construïnt paret de pedra seca al PNGarrotxa.Foto: JMontserrat (CDPNGarrotxa)

El coneixement i el treball de les tècniques més habituals de construcció i reparació de paret seca cada vegada són més escassos i, per això, avui és habitual veure tot aquest patrimoni degradat i amenaçat a causa de l’abandonament del seu ús.

A més, des del punt de vista de la millora de la biodiversitat, la pèrdua del biòtop d’una paret seca també representa una disminució de refugis i zones de cria molt utilitzats tant per la fauna: ocells, mamífers, rèptils, amfibis o invertebrats com per determinats vegetals rupícoles (especialment interessants per als líquens i briòfits) que colonitzen  la paret i proporcionen un ambient molt particular capaç de retenir la humitat en èpoques de sequera i mantenir una temperatura més confortable per a la fauna que hi hiverna. 

Per això des del Parc Natural s’està promovent la formació de paretsecaires i la restauració d’aquest patrimoni i en el darrer any ja s’ha recuperat quasi un quilòmetre de parets seques i també s’ha construït una barraca. Tot plegat ha estat possible gràcies al suport dels propietaris de les finques, de l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa, d'Adrinoc i de l’Obra Social de La Caixa.