Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Balanç de la jornada “El blat ...
 
Diumenge, 30 de setembre de 2018

Balanç de la jornada “El blat de moro en una rotació sostenible”

El passat 25 de setembre es va portar a terme la jornada “El blat de moro en una rotació sostenible” sobre els beneficis de les rotacions en els cultius extensius, i específicament centrada en el cultiu del blat de moro. En la jornada es varen mostrar els principals resultats obtinguts en un camp experimental establert al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, on s’implanta una rotació de cultius seguint les pautes de la producció agrària ecològica (PAE).


IMG_20180925__JornadaBlatMoro_GrabolosaM_120922_250
Jornada “El blat de moro en una rotació sostenible” a Can Jordà. Foto: @montsevolcanica

En la jornada es varen mostrar continguts vinculats a un camp experimental en què s’implanta una rotació de cultius extensius per aprofitament per a gra en PAE, que inclou de manera successiva cereal d’hivern, blat de moro i pèsol/favó. Enguany la jornada es va centrar en el cultiu del blat de moro.

En la jornada es varen tractar les 3 principals temàtiques en les quals repercuteixen els beneficis de les rotacions. Aquestes són la sanitat vegetal, la fertilitat del sòl i el control de les herbes. A la part final es va poder visitar el camp experimental, on hi havia implantat el blat de moro. En el camp es varen poder observar els efectes de diferents estratègies de fertilització orgànica, així com alguns dels aspectes que s’havien tractat a sala vinculats al control d’herbes i a la sanitat vegetal.

Amb aquesta jornada es va donar continuïtat a les dues que es varen organitzar els anys 2016 i 2017 en el marc del mateix camp experimental, i d’aquesta manera es tanca el cicle dels 3 cultius que formen part de la rotació. Les dues jornades anteriors es varen centrar en els cultius de les proteaginoses (pèsol/favó) i del cereal d’hivern.

La jornada es va organitzar en col·laboració entre el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, IRTA-Mas Badia, el Consorci Sigma, l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes, el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La jornada que es va realitzar a Can Jordà, va comptar amb la presència de 25 assistents, entre agricultors i tècnics. Des de les entitats organitzadores es fa una valoració molt positiva de la jornada, basada en la bona participació, en els resultats de les enquestes i en l’interès mostrat pels assistents en les diferents temàtiques tractades. Les presentacions exposades al llarg de la jornada són consultables a la web del Parc Natural o a continuació a través dels següents enllaços.