Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El blat de moro en una rotació ...
 
Dimarts, 24 de juliol de 2018

El blat de moro en una rotació sostenible, nova jornada agrària al Parc Natural

En la jornada es mostraran els beneficis de les rotacions dels cultius extensius a través dels resultats obtinguts en un camp experimental establert al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La jornada d’enguany estarà centrada en el cultiu del blat de moro i es celebrarà a Can Jordà el proper 25 de setembre


IMG_2604_250
Camp experimental amb blat de moro. Foto: Bernat Perramon (CDPNGarrotxa)

Els beneficis de les rotacions són nombrosos, tant a nivell agronòmic com a nivell ambiental. Aporten beneficis que es mostren en la fertilitat del sòl, en el control de les herbes i de les plagues i malalties. Les rotacions, juntament amb altres tècniques aplicades, permeten fer un maneig menys dependent dels inputs externs, fet que deriva en una gestió més sostenible.

Així doncs, establir rotacions és una pràctica beneficiosa en l’agricultura convencional, especialment en la Producció Integrada (PI), i essencial en la Producció Agrària Ecològica (PAE).

Durant la jornada es mostraran continguts vinculats a un camp experimental en què s’ha implantat una rotació de cultius extensius per aprofitament per a gra en PAE, que inclou de manera successiva cereal d’hivern, blat de moro i pèsol/favó. Enguany, en el cinquè any de seguiment del camp, es podran veure els efectes de diferents estratègies de fertilització i de maneig en el cultiu del blat de moro.

Amb aquesta jornada es dona continuïtat a les dues que es varen organitzar els anys 2016 i 2017 en el marc del mateix camp experimental, i d’aquesta manera es tanca el cicle dels 3 cultius que formen part de la rotació. Les dues jornades anteriors es varen centrar en els cultius de les proteaginoses (pèsol/favó) i del cereal d’hivern.

La jornada s’organitza en col·laboració entre el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, IRTA-Mas Badia, el Consorci Sigma, l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes, el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.