Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Nacional d'Aigüesortes ...
 
Divendres, 13 de juliol de 2018

El Parc Nacional d'Aigüesortes i Estany de Sant Maurici organitza la jornada "Bones pràctiques en el maneig dels animals per augmentar el valor de la llana"

L'objectiu de la sessió és donar eines als ramaders d’oví per a poder millorar el maneig dels animals per tal de poder augmentar el valor de la llana, actualment molt oblidada.


llana
llana

El passat dia 9 de juliol es va organitzar, a l’Ecomuseu Els Pastors de la Vall d’Àssua, la jornada PATT (Pla Anual de Transferència Tecnològica): Bones pràctiques en el maneig dels animals per augmentar el valor de la llana.  Una jornada que tenia com a objectiu donar eines als ramaders d’oví per a poder millorar el maneig dels animals per tal de poder augmentar el valor de la llana, actualment molt oblidada. Un total de 12 persones, entre ramaders i artesans de la zona van assistir a aquesta interesant jornada.

Aquest recurs,  fins al descobriment de les fibres sintètiques, va ser un material molt preuat, però de mica en mica va anar perdent valor. Les fibres naturals van retrocedir respecte a les de síntesi química i molts ramaders van prioritzar la producció càrnia a la llanera. La introducció de marrans d’altres espècies per a millorar la productivitat va donar una pèrdua de la qualitat i finor de la llana pallaresa molt apreciada antigament.

De la mà de Carmelo García i Xavier Manteca, doctors en veterinària, es va anar desgranant els beneficis de vetllar pel benestar animal, de potenciar les races autòctones, en aquest cas la xisqueta, i les avantatges de la ramaderia ecològica enfront de la convencional. Finalment es van donar eines i recursos per a la millora i benestar animal per tal d’obtenir una llana de millor qualitat i seguir treballant per a la revalorització i la certificació d’aquest recurs.