Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El divendres 6 de juliol es va ...
 
Dimarts, 10 de juliol de 2018

El divendres 6 de juliol es va fer la presentació de l’adquisició pública de la finca corresponent al cràter del volcà de Santa Margarida, un dels espais més emblemàtics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

La Diputació de Girona ha executat la compra, la Generalitat, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat ha subvencionat la meitat de l’import i el Parc Natural serà qui el gestionarà


Compra_StaMargarida_250
Imatge de la visita del conseller de Territori i Sostenibilitat, Hble. Sr. Damià Calvet, al volcà Santa Margarida, amb motiu de l'adquisició pública del cràter. Imatge: @emilibassols (CDPNGarrotxa)

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Hble. Sr. Damià Calvet va visitar el Parc el passat divendres 6 i va presidir juntament amb el president de la Diputació de Girona, Sr. Pere Vila, l’acte en què es van explicar els detalls de l’adquisició del cràter del Santa Margarida amb la qual es garanteix la seva plena conservació i un ús a disposició de tota la ciutadania.

La finca adquirida d’unes 12 hectàrees de superfície, ha passat a ser de titularitat pública, afegint-se a una d’adjacent, de 17 hectàrees, que ja era de la Generalitat. En total, 29 hectàrees del volcà, comptant el cràter i la finca El Roure, situada a la banda sud del con, són públiques, 33 si es tenen en compte els camins de l’Ajuntament de Santa Pau i, per tant, representen el 19,4% de la reserva natural del volcà –de 170 hectàrees i 16 propietaris–. Amb la compra queda garantida la gestió pública dels tres pols d’atracció del Parc Natural: Santa Margarida, el Croscat i la Fageda d’en Jordà. 

A Santa Margarida, el Parc Natural es planteja, a curt termini, iniciar les tasques de correcció de l’erosió del terreny en els camins d’accés al con i ordenar-ne els accessos. També farà una estassada de la vegetació per recuperar els prats de pastura i preservar la distribució tradicional d’usos que dona lloc a la fesomia característica del volcà. Pel que fa a la casa de la finca, s’hi farà un manteniment i s’executaran les reparacions més urgents, tot i que en un futur s’hi planteja situar-hi un mirador o punt d’observació del cràter. L’ermita de Santa Margarida, del segle XI, continuarà en mans del Bisbat de Girona.

El procés d’adquisició d’aquesta finca es va iniciar el 2014 quan els antics propietaris van manifestar la intenció de vendre la finca, però amb la voluntat de fer-ho a l’Administració en primera instància, conscients del seu valor i singularitat. Atenent a l’àmbit de la reserva natural, a la seva necessitat de conservació i a l’excepcionalitat de l’element, d’alt interès paisatgístic, dins de la zona volcànica, la Generalitat i la Diputació han estat d’acord en la importància de col·laborar perquè finalment la finca esdevingui propietat pública.