Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Els equips d’emergències de la ...
 
Dimarts, 03 de juliol de 2018

Els equips d’emergències de la Generalitat de Catalunya van realitzar 72 actuacions dins dels límits del Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici el 2017

La major afluència de visitants durant l’estiu fa que el nombre d’actuacions durant aquest època de l’any augmenti de forma considerable


rescats

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici representa la zona lacustre més important dels Pirineus. L’aigua, com a element principal, juntament amb les seves formes de relleu abrupte i modelatge glacial, captiven cada any a milers de visitants.

No cal perdre de vista, però, que es tracta d’un espai d’alta muntanya, amb una orografia complicada i molt canviant que cal tenir en compte alhora de realitzar una visita segura i de qualitat.

Segons dades facilitades pels serveis d’emergències, durant l’any 2017 el cos de Bombers de la Generalitat va realitzar un total de 128 actuacions en els municipis del Parc, 73 de les quals dins els límits del Parc Nacional i la Zona Perifèrica de Protecció.

Les actuacions realitzades al llarg de l’any són principalment rescats de muntanya (83%) i recerca de persones perdudes (17%). Durant els mesos d’estiu la proporció d’actuacions per recerca de persones perdudes es duplica respecte a l’hivern (42,5% del total entre juliol i agost).

Un 72% dels rescats  corresponen a activitats de senderisme. Altres activitats tècniques com l’escalada, l’esquí de travessa o l’alpinisme també suposen un percentatge força significatiu, un 28% del total dels rescats realitzats durant el 2017.

Respecte la distribució dels rescats, a diferència de l’estiu, quan aquests ho fan de forma uniforme, una elevada proporció de rescats hivernals es troben concentrats a les comarques del Pallars Sobirà i la Vall d’Aran.   

Ser conscients del tipus d’activitat que es realitzarà, conèixer les possibilitats de cadascú, tenir cura de l’equipament, planificar prèviament la sortida i prendre les mesures de prevenció abans i durant d’activitat, ens ajudaran a gaudir d’aquest espai amb major seguretat.