Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Els 6 volums de la Flora de ...
 
Divendres, 06 d'abril de 2018

Els 6 volums de la Flora de Catalunya (1915-1936), de Joan Cadevall, arriben al Centre de Documentació del Parc gràcies al donatiu de Miquel Pujol i Palol, autor prolífic, editor i ex-professor de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona

Una obra excepcional, rigorosa, amb dibuixos acurats d’espècies comunes a Catalunya i en molt bon estat de conservació. És un molt bon “fons d’armari” per a qualsevol biblioteca sobre patrimoni natural.


flora_Catalunya_1_250

Des que el 1911 la Secció de Ciències de l’IEC decidí publicar el treball Flora de Catalu­nya en què Joan Cadevall (1846-1921) havia estat treballant els darrers anys, fins a la presentació dels 6 volums per part del president de la Generalitat, Lluís Companys, l’octubre de 1937, aquesta obra va passar per múltiples vicissituds que van fer-ne perillar diverses vegades la publicació.

En l’elaboració inicial, Cadevall comptà amb molt bons col·laboradors: Àngel Sallent, que va fer la traducció al català de l’original en castellà i Pere Viver, que va fer part dels dibuixos. L’esclat de la Primera Guerra Mundial l’estiu de 1914, la mort de l’autor el 1921 i el cop d’estat encapçalat per Primo de Rivera que implantà la dictadura fins al gener de 1930 van interferir en la publicació de diversos volums. Per poder completar la publicació dels volums finals van ser decisius el mecenatge de Rafael Patxot, a partir de 1927, i l’empenta de Pius Font i Quer a qui s’encarregà l’edició dels originals.

Agraïm molt sincerament a Miquel Pujol i Palol, agrònom, col·laborador habitual del Parc, autor prolífic, editor i ex-professor de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (1976-2007), que hagi confiat en el Centre de Documentació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per tenir els seus documents en dipòsit. Seran custodiats amb la cura que pertoca a una obra tan excepcional, que ja s’ha registrat i catalogat, i està a disposició d’investigadors, tècnics i públic interessat en la flora catalana.