Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Nacional d'Aigüestortes ...
 
Dijous, 29 de març de 2018

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici participa al festival Pyrenades

Unes 1.000 persones ja han participat en la 8ª edició del festival, amb una mirada esportiva, conservacionista i fotogràfica.


Pyrenades 2018

El dilluns 26, la Mercè Aniz, directora del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, va desgranar els reptes i funcions d'aquest Parc Nacional que té com a gran finalitat la conservació. Més de 250 estanys, més de 1.500 espècies vegetals, més de 120 espècies d'aus, 300 kilòmetres de senders, més de 500.000 visitants l'any, 13 refugis (sis dins del parc i set a la perifèria)... són tan sols algunes de les xifres que donen a entendre la dimensió de l'emblemàtic Parc Nacional que va se creat l'any 1955.

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici està regit per un Pla Rector d'Ús i Gestió. Com que la conservació és la seva gran prioritat, es realitzen estudis cada 10 anys, com un inventari ecològic-forestal o un anàlisi de la càrrega ramadera i dels visitats, per exemple. També es fan altres seguiments sobre contaminació atmosfèrica, l'estat sanitari de les masses forestals o el seguiment d'espècies. A més, el Parc Nacional és un Node LTER, això es tradueix en que es fa recerca ecològica a llarg termini.

Pel que fa la dinamització del territori, el Parc Nacional genera llocs de treball, té convenis amb associacions i forma a guies interpretadors. També té un programa d'ajuts destinats a ajuntaments, associacions, entitats, particulars, etc. de la seva zona d'influència, per tal de contribuir en el seu desenvolupament. Un dels grans objectius del Parc Nacional és aconseguir la Certificació Starlight i per això s'ha presentat una candidatura per convertir-lo en una destinació turística i reserva Starlight. Una reserva Starlight és un espai natural protegit en qual s'estableix un compromís per a la defensa de la qualitat del cel nocturn i l'accés a la llum de les estrelles, i una destinació turística Starlight és un lloc que gaudeix d'una excel·lent qualitat de cel per contemplar el firmament i que és apte per desenvolupar-hi activitats turístiques basades en aquest recurs.

Les tres darreres jornades de Pyrenades han estat un èxit de participació per part d'un públic curiós i motivat que no ha deixat escapar l'oportunitat de conèixer de primera mà les experiències de l'himalaista Òscar Cadiach, profunditzar en els reptes de conservació del Parc Nacional. 

Les jornades s'allargaran fins dissabte 31 de març enmig de muntanyes i de persones que les viuen amb passió.