Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Nacional d'Aigüestortes ...
 
Dilluns, 29 de gener de 2018

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici participa en el Dia Mundial de les Zones Humides

Conjuntament amb altres espais naturals protegits s'han programat una desena d'activitats per implicar i conscienciar la ciutadania sobre la singularitat i conservació d’aquests espais.


zones humides
Estany de Gèmena de baix (Foto: Joan Masdeu Viñas)
zones humides
Planell d'Aigüestortes

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, adherits al conveni Ramsar per a la conservació i reconeixement internacional de les zones humides, celebren el proper 2 de febrer el Dia Mundial de les Zones Humides, amb una desena d’activitats lúdiques destinades a la ciutadania.

Aquests espais naturals, juntament amb l’Estany de Banyoles, constitueixen les zones humides a Catalunya compromeses amb aquest tractat intergovernamental, que té per objectiu la conservació dels aiguamolls amb un ús racional i sostenible, per garantir la permanència d’aquests ecosistemes determinants per a l’ésser humà. En aquest sentit, contribueixen a la protecció contra els temporals, l’estabilització de la costa, el reciclatge de nutrients i contaminants, la mitigació del canvi climàtic l’emmagatzematge d’aigua, i el subministrament d’aliments i materials per a la construcció, per exemple.

Es tracta d’ecosistemes més diversos i rics biològicament però, alhora, particularment fràgils i vulnerables. Per tal de garantir una gestió adequada d’aquests espais, la Direcció General de Polítiques Ambientals ha elaborat un Inventari de les zones humides de Catalunya, que n’identifica i delimita 2.977.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha organitzat en el marc dels actes de celebració del Dia Mundial de les Zones Humides 8 tallers per a alumnes de primer i segon cicle de primària a 4 escoles diferents de l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà durant el mes de febrer. L’objectiu és difondre els beneficis de les zones humides per a la biodiversitat i implicar els escolars en la seva conservació.

Des del 2006, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un dels signants del conveni Ramsar. Es tracta d’una de les zones lacustres alpines més importants de tot Europa en quan a nombre. Prova d’això és la important varietat d’estanys, torberes, rius i barrancs que es troben dins del seu àmbit (prop de 200 estanys).