Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Natural fa un balanç ...
 
Diumenge, 03 de juny de 2018

El Parc Natural fa un balanç molt positiu de les activitats organitzades en motiu de la Setmana de la Natura

Més d’un centenar de persones han gaudit de les quatre activitats organitzades pel Parc en el marc de la Setmana de la Natura i el Dia Europeu de Parcs Naturals, desenvolupades amb gran satisfacció tant per part dels participants com dels organitzadors


El Parc Natural fa un balanç molt positiu de les activitats organitzades en motiu de la Setmana de la Natura
Autor: Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser
El Parc Natural fa un balanç molt positiu de les activitats organitzades en motiu de la Setmana de la Natura
Autor: Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser
El Parc Natural fa un balanç molt positiu de les activitats organitzades en motiu de la Setmana de la Natura
Autor: Óscar Martínez
El Parc Natural fa un balanç molt positiu de les activitats organitzades en motiu de la Setmana de la Natura
Autor: Phototrekking

La Setmana de la Natura és un moment de l’any per a prendre consciència de la necessitat de conservar el medi ambient i el nostre patrimoni natural. Durant 10 dies, s’han organitzat més de 300 activitats arreu de Catalunya per a la conservació de la natura i el medi ambient, per a joves i per a grans, al mar, a la muntanya i a la ciutat. A més, les dates coincidien també amb la celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals (24 de maig) i la Setmana Sense soroll.

En el marc d’aquestes celebracions, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser ha organitzat quatre activitats a quatre punts de la comarca, de tipologies força diverses, adequades als valors que transmeten totes aquestes efemèrides.

La primera d’elles va tenir lloc dissabte 26 de maig al collet de les Barraques , entre els municipis de Planoles i Queralbs, i va ser anomenada «InstaParcsNaturals – Ruta de l’Isard i les Marmotes al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser». Es tractava d’una sortida guiada fotogràfica i interpretativa, coorganitzada amb el Patronat de Turisme Costa Brava – Girona, i l’Agència de Desenvolupament del Ripollès. L’activitat s’inicià amb un esmorzar per a tots els inscrits al refugi Corral Blanc i, seguidament, un guia especialitzat del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter explicà l'entorn natural i cultural, amb vistes al Puigmal i les muntanyes de l’Olla de Núria a una banda, i la serra de Montgrony i serra Cavallera, a l’altra. Durant la sortida es féu un concurs fotogràfic a través de l’aplicació Instagram, on els participants van anar penjant fotografies amb les etiquetes #InstaParcsNaturals, #InPyrenees i #PNTerFreser. Les millors fotografies opten a diversos premis turístics per a ser consumits a la comarca del Ripollès. Entre els participants al concurs i els seus acompanyants, una cinquantena de persones van sumar-se a aquesta divertida activitat. El finançament de l’activitat va anar a càrrec del Parc Natural i l’ajuntament de Planoles, que es van repartir les despeses.

La segona activitat es féu l’endemà al matí, 27 de maig de 2018, des de l’estació d’esquí de Vallter 2000, al municipi de Setcases, i va consistir en una «Sortida de Camp per a descobrir l’Isard». Es va fer una caminada a conèixer els hàbitats de l’isard amb dos experts en aquesta espècie, que ens van introduir en el seu estudi mentre els vèiem sobre el terreny. La sortida va ser conduïda per l’Óscar Martínez, autor del llibre “L’Isard, el vigilant dels cims”, i un guarda de reserva de la Reserva Nacional de Caça Freser – Setcases. A més de conèixer detalls de l’ecologia de l’isard i veure’l en el seu hàbitat natural, es va aprofundir també en les tasques de la Reserva Nacional de Caça, i s’explicà la gestió que es fa de la població d’aquest emblemàtic mamífer. Una quarantena de persones van gaudir de l’activitat, i van poder veure no només diversos grups d’isards, sinó altres espècies d’alta muntanya com la marmota o l’àliga daurada.

La tercera activitat va ser la presentació del llibre «L’Isard: el Vigilant dels Cims», el passat divendres 1 de juny a la biblioteca Terra Baixa de Ribes de Freser. El llibre és una història de passió de l’autor per la fauna de muntanya, cristal·litzada en una obra sobre l'isard, després de moltes hores de treball de camp a la recerca d’aquest emblemàtic mamífer que habita les nostres muntanyes. La xerrada va ser a càrrec de l’autor Óscar Martínez, i el director del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, Santi Farriol. Una vintena de persones van assistir a la xerrada, coorganitzada des del Parc amb el suport de l’Ajuntament de Ribes de Freser.

Per últim , la darrera activitat va ser  un «Curset de fotografia de Natura al Castell dels Moros», sobre Tregurà, al municipi de Vilallonga de Ter, dut a terme el dissabte 2 de juny al matí. Una sortida fotogràfica amb un guia especialitzat de l’empresa Phototrekking, que ens mostrà com obtenir les millor imatges amb la nostra càmera o telèfon mòbil. Paisatges, detalls naturals, i fins i tot marmotes i àligues es van deixar fotografiar durant la sortida, que es va fer tot caminant cap a l’aflorament geològic del Castell dels Moros, un emblemàtic indret amb grans vistes panoràmiques de la Vall de Camprodon. Una vintena de persones van participar de l’activitat, amb gran satisfacció malgrat el temps, que amenaçava pluja i borines. El finançament de l’activitat va anar a càrrec del Parc Natural.

Totes les activitats van ser gratuïtes per als participants, i van suposar una bona consolidació en l’organització d’activitats guiades en aquest jove Parc Natural, amb un bon poder de convocatòria. Seguirem.