Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Molt d’interès a la jornada de ...
 
Dilluns, 18 de desembre de 2017

Molt d’interès a la jornada de boscos madurs

El passat dia 1 de desembre va tenir lloc la jornada sobre Els Boscos Madurs dels Espais Naturals de Catalunya amb la participació de 58 persones que van arribar d’arreu del territori català i que van participar-hi activament


20171201_141500_250
El Dr. Secundí López-Pousa, Neuròleg de l’Hospital Josep Trueta, fent la seva intervenció sobre Itineraris terapèutics en boscos madurs. Foto:montsevolcanica(CDPNZVG)

Aquesta jornada vol servir per donar continuïtat a la que es va realitzar l’any anterior amb l’objectiu principal de donar a conèixer i salvaguardar els ecosistemes terrestres més evolucionats del país.

La jornada es va iniciar al voltant de les 9 del matí amb l’obertura a càrrec de F. Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas i Josep Vila, director del Campus de Patrimoni (UDG). A continuació la resta de ponents varen presentar diverses ponències sobre els boscos madurs i els itineraris terapèutics.

Una gran part dels boscos madurs dels país es troben a l’interior d’espais naturals protegits com els parcs naturals de la Zona Volcànica de la Garrotxa, del Montseny, de les Capçaleres del Freser o del Cadí Moixeró. El fet de trobar-se en aquests espais no assegura la seva preservació integral al no tractar-se de reserves naturals i això fa que la seva conservació esdevingui dificultosa.

Els diferents ponents que van participar a la jornada, van posar una especial atenció a la fauna com a bioindicador de l’estat de maduresa del bosc, mostrant exemples de boscos madurs situats en espais naturals de Catalunya, en diferents bioregions com: l’alta muntanya, la muntanya mitjana i la terra baixa i es va intentar que els participants entenguessin l’interès de deixar aquests boscos a la seva evolució natural.

Durant la tarda es va realitzar una visita guiada a l’itinerari forestal terapèutic “Salvador Grau i Tort” situat en un paratge considerat com a bosc madur al terme municipal de Les Preses, amb  l’objectiu de posar a la pràctica la reconnexió personal amb la natura a partir d’una passejada pel bosc madur.

Actualment la conservació d’aquests boscos i per tant, la possibilitat de vincular-hi uns itineraris terapèutics només és possible si s’estableixen acords de custòdia amb la propietat privada i per tal que això sigui possible cal divulgar i donar a conèixer el seu potencial.

La valoració en general dels participants ha estat molt positiva i ens esperona a continuar treballant amb els boscos madurs i els seus beneficis terapèutics.