Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Es va fer la roda de premsa de ...
 
Dimarts, 14 de novembre de 2017

Es va fer la roda de premsa de presentació dels resultats dels repoblaments amb nàiades a les conques dels rius Ter, Fluvià, Brugent, Ser, Llémena, Xunclà i Riudelleques i l’estany de Banyoles

El passat dilluns 6 de novembre, el director del Parc Natural, Xavier Puig va participar en l’acte que va tenir lloc al Centre de reproducció del cranc autòcton del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa al Molí de les Fonts d’Olot


IMG_512x_250
Roda de premsa de l'alliberament de nàiades a Olot.Foto: E.Bassols (#CDPNGarrotxa)

Una de les accions previstes en el projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” és recuperar les poblacions de nàiades Unio mancus i Unio ravoisieri, ja que es tracta d’una espècie en risc d’extinció a mig termini. L’objectiu del projecte ha estat crear de 2 a 4 noves localitats amb nàiades a cadascun dels espais naturals de la Xarxa natura 2000 inclosos en el projecte. Entre l’any passat i aquest s’ha repoblat amb 4.505 juvenils criats en captivitat en els últims 5 anys. 

Al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, s’han alliberat 1.345 juvenils criats de més d’un any, 25.520 juvenils nascuts el 2017 i 1.141 peixos infestats. Dins el parc s’han repoblat 6 localitats, 3 on ja hi havia unes poques nàiades i 3 de noves. Cal recordar que el Parc Natural va ser pioner en la cria en captivitat de nàiades quan al 1993 es va iniciar el “Projecte d’Estudi i Recuperació de la nàiade al PNZVG” (anomenada abans U. Aleroni). 

LIFE Potamo Fauna a part de les nàiades permet conservar altres espècies amenaçades com la tortuga d’estany (Emys orbicularis), el cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes), el barb de muntanya (Barbus meridionalis), els cargolets (Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior), la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) i diversos amfibis. També es lluita contra diverses espècies exòtiques invasores i es realitzen campanyes de sensibilització i divulgació sobre la fauna fluvial amenaçada. 

El projecte en el seu conjunt té un pressupost d’1.900.262 euros, finançats el 50% per la Unió Europea. 

LIFE Potamo Fauna és executat i coordinat pel Consorci de l’Estany conjuntament amb el Consorci del Ter, el Departament de Territori i Sostenibilitat, Forestal Catalana, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universitat del País Basc. També hi participen financerament la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Banyoles, l’Ajuntament de Porqueres, el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles i Aigües de Banyoles.