Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Noves troballes de flora al ...
 
Divendres, 08 de setembre de 2017

Noves troballes de flora al Parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

L’espècie Epipogium aphyllum, pertanyent a la família de les orquidàcies està catalogada com a "en perill d'extinció" dins de l’annex I del decret 172/2008, de 26 d'agost, de creació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.


Epipogium aphyllum
Epipogium aphyllum (foto: José Ramón Retamero)

Aquesta orquídia és una espècie saprofítica que s’alimenta de la matèria orgànica del subsòl. Roman en forma de vida latent (amb un tubercle subterrani) durant diversos anys i només de tant en tant, brota i fa unes quantes tiges blanques i sense fulles on surten les flors i els fruits.

Enguany s’ha tornat a constatar la florida d’aquesta espècie en tres noves poblacions localitzades a l’àmbit del Parc per algunes de les persones (amb coneixements botànics) que ens visiten: José Ramón Retamero va localitzar-ne uns peus a mitjans de juliol, prop del balneari de Caldes. Marc Solà la va veure al  riu de Cabanes, el dia 21 de juliol, relativament a prop d’un dels peus ja coneguts del Gerdar de Sorpe. Finalment, Moises Guardiola la va trobar també a la vora del riu Escrita, de camí cap a l’estany de Sant Maurici, per primera vegada dins dels límits del Parc Nacional estricte.

Un seguiment més acurat d’aquestes citacions ha permès trobar més de 70 peus diferents d’aquesta orquídia al voltant del Parc Nacional.