Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Nacional d’Aigüestortes ...
 
Dijous, 10 d'agost de 2017

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici publica amb Springer una nova monografia científica en accés obert

"High Mountain Conservation in a Changing World" recull treballs relacionats amb la protecció de les àrees d’alta muntanya i el futur de les mateixes dins d’un mon canviant.


High Mountain Conservation in a Changing World

Els dies 4, 5 i 6 novembre de 2015, dins dels actes del 60 aniversari del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es va celebrar a la Casa del Parc d’Espot el taller teòric The High Mountain in a Changing World: Challenges for conservation amb divuit especialistes en diverses disciplines científiques aplicades a l’alta muntanya  per a analitzar les condicions canviants d’aquest tipus de medi natural i debatre els reptes i futures decisions que aquests canvis podrien implicar. Com a conclusió d’aquest taller s’ha editat la monografia High Mountain Conservation in a Changing World, amb l’objectiu d’avaluar la oportunitat present d’estudiar, valorar i preveure la conservació de les zones d’alta muntanya.

Dins del material del llibre esdevenen molt importants les llargues sèries temporals de dades que permeten veure que també l’activitat humana en aquestes àrees és més antiga i més important del que a priori se li suposa i com aquestes comprometen el suposat concepte de zones verges i naturals. La fortalesa de les zones d’alta muntanya està en l’estudi i seguiment de les respostes naturals a impactes antics i el canvi global mentre es manté la intervenció humana al nivell més baix possible.

Estructurat en tres parts, la primera presenta l’abast conceptual del llibre així com es repassen temes antics i presents relatius a la conservació. D’aquesta manera, la segona part es concentra en la perspectiva històrica dels sistemes d’alta muntanya i, en concret, en els factors més importants que al llarg dels mil·lennis hi ha influït, principalment l'acció humana. Finalment, el tercer bloc parla d’aquesta “herència” humana i els desafiaments que, juntament amb el canvi climàtic, suposen per al medi i la importància dels seguiments a llarg termini de cara a establir escenaris futurs que puguin garantir la seva conservació.

Encara que principalment enfocat als Pirineus, el contingut del llibre abasta  zones com Sierra Nevada o els Alps, posant èmfasi que l’estat de la qüestió de les zones d’alta muntanya té implicacions d’abast mundial.

Aquesta monografia està disponible en accés obert (en format PDF i ePub) a la web d’Springer i ha comptat, per a la seva edició, amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i la Fundació Institut d’Estudis Ilerdencs.