Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > El Parc Nacional d'Aigüestortes ...
 
Dilluns, 12 de juny de 2017

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici organitza una jornada tècnica sobre la certificació Starlight

Inscrita dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2017, la sessió ha constat d'experiències locals desenvolupades a l'entorn del Parc Astronòmic del Montsec.


Foto1
Presentació de dins de la Jornada

El dilluns dia 12 de juny, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha començat la seva activitat dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2017 amb la jornada tècnica La certificació Starlight com a eina de desenvolupament turístic.

La certificació StarLight cerca garantir la capacitat de gaudir de l’observació de les estrelles i descobrir els valors científics, culturals i naturals que l’acompanyen. Integra ciència i natura i és una eina per desenvolupar productes turístics. Les Reserves StarLight s’atorguen a espais naturals protegits on s’estableix un compromís per a la defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum de les estrelles.

Dins de la Jornada s'han presentat els passos que està iniciant el Parc Nacional com a Reserva Starlight i les actuacions destinades a aconseguir-ho, com per exemple una mesura prèvia de la qualitat del cel nocturn per mitjà de sensors als diferents sectors del Parc. Posteriorment s'ha presentat L’experiència del projecte Starlight al Monestir de les Avellanes, per part del seu director Sr. Robert Porta i Roigé, mostrant la diversitat de productes turístics que s'han derivat després que la zona de la Serra del Montsec aconseguís aquesta certificació, com per exemple el Menú Astronòmic dissenyat amb l’assessorament científic del Parc Astronòmic del Montsec.

Posteriorment, el Sr. Manuel Garcia Gil, tècnic del Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya ha explicat els Requeriments tècnics a les instal·lacions d’enllumenat per a esdevenir Punt de Referència a Catalunya mostrant pautes de bones pràctiques en quant a il·luminació d'espais públics i la legislació actual relativa a la contaminació lumínica i com evitar-la. Finalment, el Sr. Salvador Ribas. Director del Parc Astronòmic Montsec (PAM) ha mostrat La història i evolució del Montsec i impacte en el territori en la qual, a partir de la fundació del Parc Astronòmic del Montsec i la qualitat del seu cel nocturn, s'ha presentat l'impacte econòmic d'aquest equipament en el territori així com les activitats de difusió i dinamització que per l'entorn del PAM ha suposat la certificació de Reserva Starlight.

Les ponències d'aquesta Jornada així com totes les del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2017 es poden consultar a la pàgina web de RuralCat.