Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Processos torrencials als ...
 
Divendres, 09 de juny de 2017

Processos torrencials als Pirineus: l'Esbornada de Senet a la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

L’allau d’arrossegalls del barranc de l’Esbornada, al sud de la població de Senet, constitueix un espectacular exemple d’un moviment de massa fluïdal recent (agost de l’any 1963) i amb la participació de la Universitat Politècnica de Catalunya podrem descobrir-la.


Barranc de l'Esbornada de Senet
Barranc de l'Esbornada de Senet
Mesures al barranc de l'Esbornada
Mesures al barranc de l'Esbornada (foto: Marcel Hurlimann-UPC)

El proper dia 15 de juliol a partir de les 10h. , es farà al Centre d'Informació de Senet La Serradora la xerrada "Processos torrencials als Pirineus", amb l'objectiu de presentar l'Esbornada de Senet per a entendre aquests fenòmens naturals. A l'agost de 1963, un fort episodi de pluges va provocar un moviment de materials de l'ordre d'un milió de metres cúbics deixant al descobert la corresponent cicatriu de coronació,  el canal per on va circular l’allau d’arrossegalls i l’acumulació en forma de con al peu de la canal. El material esllavissat són tils de la morena lateral esquerra de l’antiga glacera de la Noguera Ribagorçana, que durant el darrer màxim glacial del Pleistocè superior presentava un gruix de gel, en aquest indret, de més de 500 metres.

Des del Departament d'Engiyeria Civil i Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya, es proposa una jornada de descoberta on es presentaran els resultats generals de diferents projectes d'investigació que intenten millorar els coneixements sobre les causes i mecanismes dels processos torrencials i l'efecte del canvi climàtic. Es coneixerà també la instrumentació (sensors, càmeres i sistemes de mesura) i els resultats obtinguts a l'Esbornada de Senet que es visitarà a continuació de la xerrada. 

Per fer més aclaridor aquests fenòmens geològic i com a introducció del que es parlarà, aquest video pot ajudar a entendre el comportament d'aquest tipus de processos.

 

 

Rainfall, landslides and torrential processes