Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Es presenta a Madrid el ...
 
Divendres, 17 de febrer de 2017

Es presenta a Madrid el projecte LIFE RedBosques

La jornada de presentació del LIFE RedBosques va tenir lloc ahir dijous a Madrid. El Parc Natural dels Ports hi ha participat com a soci integrant d'aquest projecte de tres anys, que planteja un conjunt d'accions per millorar el coneixement i la capacitació per a la gestió dels boscos en l’àmbit mediterrani de la xarxa Natura 2000.


LIFE RedBosques
Presentació del projecte LIFE RedBosques
Taula rodona "Gestió forestal i consevació de la biodiversitat"

Amb el títol Què fem amb els nostres boscos: Perspectives de futur i reptes en la conservació dels boscos mediterranis va tenir lloc ahir dijous, a la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Madrid, la jornada de presentació del projecte LIFE RedBosques. Aquest projecte, que gaudeix de finançament europeu, té per objectiu definir models de gestió i eines útils per als responsables dels espais naturals. El paper que juga el Parc Natural dels Ports és clau ja que actuarà com a escenari “pilot” en la definició d’aquests models que s’extrapolaran a atres boscos europeus.

L'acte, obert al públic, va començar amb la ponència de Paco Lloret, del CREAF-UAB i AEET, sobre les "Bases ecològiques de la gestió forestal mediterrània en un context de canvi global". Lloret va ressaltar les múltiples funcions, serveis i beneficis que aporten els boscos a la societat.

Jose Atauri, de la Fundación González Bernáldez, Miquel Rafa, de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Jordi Vayreda, del CREAF i Josep Maria Forcadell, del Parc Natural dels Ports, van presentar el projecte, els seus objectius i accions que es duran a terme al llarg de tres anys.

A continuació, Ferran Miralles, Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya,  Antoni Aranda, de la Direcció General de Política Forestal i Espais Naturals de la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, y Emili J. Martínez, de la Direcció General de Sostenibilitat del Gobierno de Aragón van participar a la taula rodona sobre "Gestió forestal i conservació de la biodiversitat".

A més dels tècnics del parc, van acompanyar a la presentació, representants de la propietat privada i de l’Ajuntament de Tortosa, atenent a la necessitat d’incloure en el projecte a tots els sectors implicats.

El projecte LIFE RedBosques

En l'àmbit mediterrani, els boscos són ecosistemes clau. El seu valor ambiental és molt alt, però l'abandonament dels aprofitaments seculars i els efectes del canvi climàtic fan necessari el plantejament de models de gestió innovadors, que permetin mantenir el flux de serveis que presten a la societat. Per això cal que l'abundant i avançat coneixement científic sobre la conservació i l'adaptació al canvi climàtic dels nostres boscos, es traslladi de manera eficaç des del món acadèmic al món de la gestió.

RedBosques neix amb l'objectiu de millorar la gestió dels boscos de la regió mediterrània espanyola inclosos en la Xarxa Natura 2000. Per aconseguir-ho, es planteja un conjunt d'accions que permetran:

  • Desenvolupar un procediment que permeti identificar i preservar aquells boscos millor conservats, que puguin ser utilitzats com a referència
  • Assegurar la coherència entre les eines de planificació de muntanyes i els plans de gestió de Natura 2000
  • Incorporar criteris de conservació de la biodiversitat i adaptació al canvi climàtic, als instruments de planificació forestal, al disseny i a l'execució d'actuacions silvícoles.

Durada: tres anys (setembre 2016 - octubre 2019)
Beneficiari: Fundació Fernando González Bernáldez
Socis: Generalitat de Catalunya, CREAF, Fundació Catalunya-La Pedrera
Amb el suport de: Fundació Biodiversitat

Més informació al web www.redeuroparc.org/redbosques  i a les xarxes socials amb l'etiqueta #RedBosques.