Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Conclou l’activitat ...
 
Diumenge, 29 d'octubre de 2017

Conclou l’activitat ornitològica d’avistament d’aus migratòries al coll d’Ares, després de set sessions

El proppassat 28 d’octubre ha estat el darrer dia en què s’ha dut a terme aquesta activitat gratuïta entre els municipis de Molló i Prats de Molló, que ha estat aprofitada per uns quinze grups de persones


Avistaments al coll d'Ares
Autor: Joan Vidal Nogué – VIPERA
Passavolant promocional de l'activitat

Durant la tardor de 2017 s’han pogut realitzar set jornades de seguiment de la migració, dutes a terme entre les 10 del matí i les 14 h del migdia. L’esplanada fronterera del coll d’Ares ha estat l’indret de trobada els dies 2, 9, 16, 23 i 30 de setembre, i 7 i 28 d’octubre. La dinamització de l’activitat ha estat a càrrec de l’ornitòleg Joan Vidal, de l’empresa VIPERA, que ens detalla seguidament algunes conclusions de l’activitat.

«Durant les hores en què s’ha dut a terme l’activitat, no s’ha observat cap moment de gran flux d’aus planadores migrant, com els que se solen donar per aquestes dates, en aquests colls. De fet, sembla que aquest any ha estat bastant fluix en nombre d’individus en pas a la vall de Camprodon, atès que, ni jo, ni els altres companys que habitualment observen la migració en aquesta zona, hem observat cap dia destacable de pas. El 28 d’octubre ha estat el dia més destacat, amb l’entrada ja d’espècies hivernants a la península Ibèrica, com ara grues, corbs marins, pinsans, etc.

Al llarg de les set jornades s’han pogut observar deu espècies migrants, a més d’altres grans planadores com l’àliga daurada i el voltor, i un seguit d’altres petites espècies de fringíl·lids, orenetes, abellerols... Les espècies migrants més comptabilitzades han estat:

 

  • Aligot comú (Buteo buteo)
  • Xoriguer (Falco tinnunculus)
  • Milà reial (Milà reial)
  • Àliga pescadora (Pandion aliaetus)
  • Esparver vulgar (Accipiter nisus)
  • Arpella vulgar (Circus aeruginosus)
  • Aligot vesper (Pernis apivorus)
  • Àliga marcenca (Circaetus gallicus)
  • Àliga daurada (Aquila chrysaetos)»

 

A tots els assistents se’ls ha fet divulgació sobre l’activitat i el Parc Natural, i s’ha ajudat a l’observació a un munt de persones, grups i famílies, que paraven a observar les impressionants vistes que hi ha des de la zona, o per la curiositat del punt fronterer, i s’acostaven al veure que podien participar de l’activitat. Els participants han estat majoritàriament catalans, però n’hi ha hagut també de francesos i holandesos, interessats en l’ornitologia.