Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > 20 establiments de la comarca ...
 
Dimecres, 19 de juliol de 2017

20 establiments de la comarca s’acrediten com a punt d’informació del Parc Natural de Montsant i EIN Serra de Llaberia i 31 persones obtenen el títol de “Bon Coneixedor del Parc Natural de Montsant”

Aquesta acció formativa s’emmarca dins el pla d’accions de la Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat.


20 establiments de la comarca s’acrediten com a punt d’informació del Parc Natural de Montsant i EIN Serra de Llaberia i 31 persones obtenen el títol de “Bon Coneixedor del Parc Natural de Montsant”

Durant els mesos de maig i juny, el Parc Natural de Montsant ha organitzat el primer “Curs de bon coneixedor del Parc Natural de Montsant”, un curs de formació de 80 hores i dirigit a tota aquella persona, empresa o entitat que vulgui desenvolupar la seva activitat professional dins l’espai natural protegit. Aquesta formació es considera essencial per tenir un bon coneixement del Parc i, per tant, per poder desenvolupar qualsevol activitat de guiatge i descoberta dels valors naturals, culturals i paisatgístics de Montsant ja sigui amb grups turístics, escolars o de lleure en general. Per tant, el perfil dels participants, ha estat bàsicament educadors ambientals, guies, monitors d’activitats esportives en el medi natural i professionals que estan al capdavant d’empreses d’activitats turístiques (de senderisme, escalada, vol en parapent...). Tanmateix, el curs també ha estat realitzat per a les persones que treballen com a punts d’informació en els equipaments oficials de la comarca com ara la Cartoixa d’Escaladei o el propi Parc Natural.

Paral·lelament, s’ha impartit un curs més reduït (40 hores) que ha permès acreditar-se com a “Punt d’Informació del Parc Natural de Montsant i l’EIN Serra de Llaberia”. En una comarca com el Priorat, on només existeix oficialment un punt d’informació turística (l’Oficina de Turisme del Priorat, a Falset), qui acaba realitzant aquesta tasca d’informar als visitants són els diferents agents vinculats al sector turístic. Davant d’aquesta realitat, aprofundir en el coneixement de dos dels espais naturals protegits –tant de Montsant com Serra de Llaberia– de la comarca era una prioritat pel Parc que feia anys que es volia desenvolupar. Aquest curs s’ha dirigit especialment a les persones que treballen i fan, a la pràctica, d’informadors en allotjaments i restaurants principalment. També, però, han participat en el curs persones que treballen fent les visites guiades de productors locals diversos (cellers, cooperatives, agrobotigues, etc).

El resultat ha estat, doncs, que a partir d’ara al Priorat hi hauran identificats i acreditats 20 punts d’informació del Parc Natural de Montsant i EIN Serra de Llaberia, la qual cosa significa un pas endavant qualitatiu en termes d’informació turística.

Els cursos s’han estructurat en base sessions teòriques i de sortides de camp als principals punt d’interès del Parc. Per a la seva realització, s’ha comptat amb la col·laboració d’especialistes en els diferents àmbits, els quals han impartit classes sobre el paisatge, la geologia de Montsant, la fauna i la flora o sobre els valors culturals i espirituals de Montsant, entre d’altres. També el mateix personal tècnic del Parc ha realitzat algunes de les sessions del curs, especialment aquelles que se centraven en explicar la gestió que es duu a terme des del Parc sobre tots aquests valors. Un segon bloc de continguts ha consistit en adquirir recursos d’interpretació ambiental i conèixer també quines són les regulacions i recomanacions que afecten els usos recreatius que existeixen en els espais naturals protegits per tal de fer compatible la conservació i l’ús públic d’aquests espais. En aquesta mateixa línia, es van descriure quin són els equipaments, infraestructures i itineraris que permeten conèixer el Parc més adequadament. També el Cos d’Agents Rurals de la comarca va oferir una de les sessions per explicar quina són les seves tasques i col·laboració amb el Parc Natural.

Aquest segon bloc de continguts del curs de bon coneixedor ha estat compartit, alhora, amb els alumnes que assistien al curs per ser punt d’informació, el qual s’ha centrat, sobretot, en conèixer els principals actius turístics del Priorat, i de Montsant i Serra de Llaberia en concret. Evidentment un tema central i transversal a tot dos cursos ha estat la Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat i totes les seves implicacions per al sector turístic.

De fet, ambdues accions formatives estan incloses dins el pla d’accions de la Carta Europea de Turisme Sostenible i respon a un dels seus principis: divulgar i donar a conèixer el patrimoni natural i cultural dels espais naturals protegits del Priorat així com de les activitats que s’hi poden realitzar, per tal que tots aquells professionals que treballen en l’àmbit del turisme puguin oferir una informació de qualitat al públic visitant.

El curs de bon coneixedor del Parc Natural de Montsant serà obligatori per a totes aquelles empreses i autònoms que vulguin acreditar-se individualment amb la Carta Europea de Turisme Sostenible. Els punts acreditats com a informadors establiran un acord estable  de col·laboració amb el Parc Natural de Montsant.

Els dos cursos han impulsats pel Parc Natural de Montsant i han comptat principalment amb el suport de la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Priorat. En el cas del curs per ser acreditat com a punt d’informació, l’activitat també s’ha coordinat amb l’equip tècnic del Consorci de la Serra de Llaberia. Està previst fer l’entrega oficial d’acreditacions al mes de setembre i una nova convocatòria dels cursos cara el proper any.