Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Visites guiades gratuïtes al ...
 
Diumenge, 28 de maig de 2017

Visites guiades gratuïtes al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser en el marc del Dia Europeu dels Parcs

Els dies 27 i 28 de maig, cap de setmana posterior a la celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals, el PN de les Capçaleres del Ter i del Freser ha ofert visites guiades gratuïtes en dos dels indrets més emblemàtics del Parc: el collet de les Barraques (Planoles – Queralbs) i el naixement del riu Ter (Setcases)


Visites guiades gratuïtes al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser en el marc del Dia Europeu dels Parcs

Però, d’on sorgeix aquest Dia Europeu dels Parcs Naturals? Fem una mica d’història de l’origen de la catalogació d’aquests espais protegits. El 24 de maig de 1909 es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido), amb un intent no reeixit d'afegir el Montseny a la llista. Tanmateix, el 1928, ara fa vuitanta-cinc anys, veuria néixer el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d'un espai natural a Catalunya, a la qual va seguir, ja més tard, el 1972, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l'Estat espanyol.

Al nostre país tenim un espai declarat parc nacional: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (des del 1955), al qual s'ha de sumar la vintena de parcs naturals i uns altres 150 espais agrupats en diferents figures jurídiques de protecció. Això poc més d'un milió d'hectàrees protegides, que representa el 30% del nostre territori. Per la seva banda, a tot l'Estat espanyol són uns 940 els espais naturals protegits amb figures de protecció diverses, que abracen prop de set milions d'hectàrees terrestres, un 13% de la superfície espanyola, i 490.000 hectàrees marines.

Per recordar aquella primera declaració i difondre'n els valors entre la ciutadania, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d'Europa (EUROPARC) que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats europeus, va declarar el 24 de maig Dia Europeu dels Parcs.

Aquest any 2017 la Federació EUROPARC invita de nou, a tots els estats europeus i les organitzacions no governamentals de conservació de la natura a divulgar aquest esdeveniment i a organitzar activitats destinades a donar a conèixer els espais protegits i la seva importància per a la societat. I engany ho fa sota el lema: "Canvia el clima, canvien els parcs”.

El Dia Europeu dels Parcs 2017 és, doncs, una nova oportunitat per transmetre a la societat:

  • Com els espais naturals protegits són espais  saludables per a milers de ciutadans del nostre país
  • Com els parcs contribueixen a afrontar els efectes del canvi climàtic i minimitzar els seus impactes
  • Com els parcs són escenaris per plantar, cuidar, restaurar i promoure la diversitat genètica
  • Com els parcs poden ajudar a noves formes de reduir la petjada ecològica
  • Com els parcs promouen la sostenibilitat dels pobles i ciutats circumdants