Accés al contingut Accés al menú de la secció
Parcs de Catalunya  > Es constitueix la Junta Rectora ...
 
Dimecres, 14 de setembre de 2016

Es constitueix la Junta Rectora del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

La Junta, reunida aquest dimarts per primer cop, ha aprovat el logotip del Parc on es representen els dos rius, les carenes del Puigmal i el Bastiments Ha nomenat president Josep Coma i Guitart, alcalde de Molló i vicepresident del Consell Comarcal del Ripollès


Junta Rectora del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser ha celebrat la primera reunió de la seva Junta Rectora formada per representants de la Generalitat, dels municipis que conformen el Parc, del consell comarcal, de la Diputació de Girona i de diverses entitats i sectors del territori. En total són 24 vocals. En matèria de Medi Natural i Biodiversitat, els representants són la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; el director general de Polítiques Ambiental i Medi Natural, Ferran Miralles; i el director dels Serveis Territorials de Girona, Pere Saló. També hi ha responsables de la Generalitat en les següents matèries: ramaderia, turisme, urbanisme, planificació ambiental, a més d’un membre de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

El Parc ocupa 14.750 hectàrees, repartides entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. Cadascun d’aquests set municipis té un vocal en aquesta Junta Rectora. Així mateix, es troben representades l’administració comarcal, la Diputació de Girona i diverses entitats i sectors socials del territori com el ramader, l’agrari, el cinegètic, el turístic, l’educació ambiental, l’excursionisme, el privat, el científic i entitats conservacionistes.

Docent a la UB
La primera reunió de la Junta ha nomenat Josep Coma i Guitart, nou president del Parc. Coma és llicenciat en Geografia i diplomat en Planificació del Territori i Desenvolupament Regional, àmbit sobre el que realitza docència a la Universitat de Barcelona. Forma part del Grup de Recerca Consolidat d'Anàlisi Territorial i Desenvolupament Regional (ANTERRIT) de la Universitat de Barcelona reconegut per la Generalitat de Catalunya, i ha participat en diversos projectes de recerca finançats pel Ministeri d'Educació sobre "Territori, turisme i zones rurals". Des del 2011 és l’alcalde de Molló i des del 2013 vicepresident del Consell Comarcal del Ripollès.

Un dels temes que s’han tractat durant la sessió d’aquest dimarts han estat els compromisos envers els propietaris privats amb finques en el parc i les activitats agràries tradicionals. Aquestes activitats són les que han configurat bona part de les característiques del Parc Natural i són una peça fonamental per a la gestió de l’espai atès que la superfície privada representa aproximadament el 20% de la seva superfície.

Activitats agràries protegides i incentivades
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha informat els membres de la Junta que, durant el mes d’agost, ha arribat a un acord amb l’Associació de propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon pel qual el Parc es compromet a no posar restriccions a les activitats agràries tradicionals (ramaderes, forestals i agrícoles) i a fomentar-les. Es considera que aquestes activitats són les que han configurat bona part de les característiques del parc natural i que són una peça fonamental per a la gestió de l’espai, per la qual cosa han de ser objecte de protecció i incentivades.

Entre els compromisos hi ha destinar un mínim del 50% del capítol d’ajuts per activitats i inversions al foment de les activitats agràries tradicionals. Així mateix, es realitzaran auditories periòdiques per conèixer la situació dels sector agrari dins del Parc; es crearà una Comissió sectorial per informar i escoltar tots els propietaris i actors agraris a l’hora de definir el programa d’actuació anual; i es farà una regulació i ordenació de l’ús públic turístic per evitar que la freqüentació de l’espai pugui entrar en conflicte amb l’activitat ramadera extensiva, sobretot en temps de cria, i en l’activitat tradicional agrària en general.

Aprovació del logotip del Parc
El logotip del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser representa el naixement de dos rius, el Ter i el Freser, que acaben confluint aigües avall. I, a més, un perfil muntanyós amb dos dels cims més emblemàtics del Pirineu: a la dreta, la silueta del Bastiments i a l’esquerra la del Puigmal. El color verd simbolitza el verd de les pastures i els prats alpins al final de la primavera i l’estiu.